::PENGIKUT TEGAR::

Friday, November 26, 2010

fenomena hujung tahun

rasenye kalo hujung tahun ramai org yg tunggu kot...
kalo budak2 suke sbb cuti skola...
cikgu??ske jugak kot..hehe
kalo gomen lain (yg bukan cikgu la..), tgh syok abiskan cuti tahun kot..
kalo private sector, tgh tunggu bonus n naik pangkat kot..

huhuhu...tapi ade jugak benda2 yg aku sebut tuh xkene langsung dgn korg mcm
dapat bonus hujung tahun, bukan sume private sector dpt bonus kan???
utk cikgu, xla suke sgt sbb even cuti still gak kene g skola n settlekan sume benda for next year mcm senarai nama pelajar dlm setiap kelas, pengagihan senarai nama2 guru kelas, senarai buku2 n peralatan yg nak diguna next year etc..
yg pasti yg tetap akan berlaku ialah
byk kenduri kawen!arghhhh...knape sume nak kawen hujung tahun???
kan lebih byk keburukkan dr kebaikkan....(pendapat aku la...)

mmg betul org cakap kalo kawen hujung tahun ni...
first, family sume leh balik sbb cuti panjang
2nd kwn2 sume leh dtg sbb kalo cuti leh spend time lame sket lepak2 kat negeri org

tapi bg aku(pendapat aku jek....) byk keburukkan sbb...
1st kalo sedara mara tuh kene keje,still xleh balik gak kan???lastly kene harapkan org kg jugak...
2nd, bila byk sgt org kawen, xleh pulang modal kot......daripada org nak bg RM50 terpaksa bahagi 5 rumah so dapat la RM10..hehe..
3rd, kalo jadi cikgu xleh ke kawen bukan dlm cuti skola??aish...leh jek...kan ade cuti..amik la cuti...nak honeymoon??cuti skola nnt honeymoon la...hehe
4th, makanan yg korg masak banyak2, ade ke org nak mkn sbb terlalu byk jemputan kawen..tuh 
xtermasuk lg yg bertunang, cukur jambul, kenduri...etc..kan membazir...syg rezeki terbuang je....

so yg da nak kawen tuh ape nak kate..
tahniah la ye semoga kekal ke akhir hayat...
utk yg tgh pk2 nak decde tarikh tuh....
renung2kan dan selamat beramal...heeeeee~~


Thursday, November 25, 2010

terus berusaha....

Dalam sebuah hadis yang diriwayatkan Imam Bukhari bahawa pada suatu hari datang seorang lelaki menemui Nabi Muhammad s.a.w untuk meminta sedekah.

Rasulullah menyuruh lelaki berkenaan menunggu sekejap dan baginda masuk ke dalam rumah. Selepas keluar semula, Rasulullah menghulurkan sebilah kapak kepada lelaki itu sambil memintanya pergi berusaha mencari kayu untuk dijual di pasar.

Dikisahkan sebelum lelaki itu pergi, Rasulullah berpesan kepadanya agar dua tiga hari lagi datang semula menemui baginda. Apakah yang berlaku kemudian? Selang beberapa hari, lelaki itu datang menemui Rasulullah dan mengkhabarkan berita gembira yang dia berhasil menjadi seorang peniaga kayu.

Inilah dorongan dan motivasi Nabi Muhammad kepada umatnya agar tidak meminta-minta, sebaliknya berusaha terlebih dahulu untuk mendapatkan rezeki untuk penghidupan di dunia.

Hinggakan Rasulullah pernah membaca doa khusus untuk mengelakkan sikap malas berusaha ini dan sewajarnya kita mengamalkan membaca doa berkenaan setiap hari agar terus memiliki semangat dalaman yang mantap untuk bekerja dan terus berusaha.

Doa Rasulullah itu ialah “Ya Allah, aku memohon perlindungan-Mu daripada kegelisahan dan dukacita, kelemahan dan kemalasan, pengecut dan bakhil dan daripada bebanan hutang.” (Riwayat Abu Daud).

Monday, November 22, 2010

dimana anda???

Ini pula kata-kata Dr Fadzillah Kamsah mengenai kerja,lantas muhasabahlah diri kita, jika kita tersenarai dari senarai di bawah, marilah berpindah minda.

1. Ada antara kita datang ke pejabat hanya memenuhi tanggung jawab. ’DATANG BEKERJA’ tapi hampeh, hasilnya macam kita ‘TAK DATANG’ kerja.
   atau 

2. Ada kala kita rasa kita BUSY giler , rupanya kita hanya ‘KELAM KABUT’.
  atau   

3. Adakala kita rasa kita ‘PRIHATIN’ , tapi rupanya kita BUSY BODY.
 atau 

4. Adakala kita rasa kita OPEN MINDED and OUTSPOKEN tapi rupanya kita KURANG PENGAJARAN.
 atau 

5. Adakala kita rasa kita berpemikiran KREATIF rupanya kita hanya lebih kepada KRITIK yang mencipta KRISIS .
 atau 


6. Adakala kita rasa kita ingin menjadi LEBIH MESRA tapi rupanya kita di lihat lebih MENGADA.
  atau 

7. Adakala kita suka bertanyaKENAPA DIA NI MCM TAKDE KERJA’ , adalah lebih baik kita tanya ‘APA LAGI KERJA YANG AKU BOLEH BUAT’
 atau 

Friday, November 19, 2010

di mana usana?

sama ada korg percaya @ x, ni la realiti nye...mula2 aku pon xske MLM.bg aku MLM ni sume mengarut je.sume jual nama tp produk hampeh.byk kali org ajak aku join benda2 ni sume.aku xminat. tp xminat xbermakna aku xguna produk. aku slalu try produk2 MLM yg digembar gembur yg kononnye hebat...
huh useless! 
till 1day aku try produk ni..mmg excellent! then aku mula research sket2 pasal produk ni..mmg hebat! yg paling wat aku tertarik bila produk ni boleh menurunkan kandungan gula dalam badan ayah aku yg sememangnye penghidap diabetis (dengan izin Allah). diabetis adalah penyakit yg paling jahat sbb dia akan tarik sume penyakit2 lain mcm kolesterol tinggi & darah tinggi.yg paling aku takut kalo 1day ia tersumbat dijantung.huh kalo operation jantung kurang2 pon kene ready RM 40k..
korg ade????aku xde...huhu....
so melaburkan duit pada kesihatan xsalahkan...terutamanye utk family kita..
cari duit byk2 pon xguna kalo xsihat...
sbb kesihatan adalah segala2nye...

Thursday, November 18, 2010

LOST 5kg IN 5days

xlogik lost 5kg in 5days rite???but trust me..it really2 happen 2 me. b4 ni mcm2 produk aku da cuba sbb nak turunkan berat badan, tp sume tipu jek..wat rugi duit aku jek. 4 me xkesah la brape pon harga produk tu asalkan berkesan..lepas cuba byk product lastly ni la satu2 produk yg rasenye berjaya menambat hati aku terus...product ape??korg click kat bwh ni...




whether u trust it or not, it really happen 2 me.. I've lost my weight 6kg in 5days....takut xberkesan kan???don't worry its 
MONEY BACK GUARANTEE
xrugi mencuba!

Wednesday, November 17, 2010

gaji...gaji...gaji...

sume org kalo tgh bulan muke sposen jek...tapi senyum sampai telinge bila pada minggu gaji...so aku nak wat survey kemane pengaliran wang korg bila gaji keluar.hanye jawab pada link kat sebelah..tolong ye kawan2...

xperlu bayar, cume perlu jujur

terima kasih kawan2!

Monday, September 6, 2010

kau yang bernama ibu..........


brape hari jek lagi nak raya....tp feel raya tuh xda...serius....hati pon mula la mencari feeling tuh....mase ni la terkenang suasana raya mase arwah ibu ada...

dulu kalo sebut raya jek mmg da terbayang penat giler beb!!sume nak tukar.keje xpnah habis sampai la hari raya. tapi yg peliknye arwah ibu xsuke ktorg prepare awl...sume kene wat malam raya...tu sbb la pnat hehehe....mlm raya byk sgt2 keje mcm..........

1.kene tukar langsir yg sgt2 berat...disbbkan kene adil maka secara adil & saksama nye ibu agihkan tugas....along kene iron langsir, adik pasang pin langsir & aku kene naikkan langsir yg maha berat tuh dgn alasan aku tinggi...huhu
2. kene basuh simen luar, basuh guna sabun then sental pastuh bilas....korg bayangkan la kalo da byk sabun camne nak bilas???mmg kene keje keras.....
3. kene isi kuih dlm telap padahal leh jek isi pagi raya tp ibu xnak dgn alasan sok pg lg sibuk...betul ckap arwah ibu.....
4.kene salin sarung kusyen luar.......kusyen yg da diguna sejak ktorg kecik...so kusyen tuh pon da keras cam kayu..seksa nak pakaikan sarung huhuhu...
5. lap sume habuk2 yg ada supaya nmpak lebih bersih sdgkan da byk kali menyapu & mop lantai
6. basuh bilik air pulak kene sental giler2 smpai berkilat...ibu pesan nnt raya org nak tumpang toilet pon geli..betul ckp arwah ibu....
7. tukar cadar sume bilik padahal ari raya bukannye org raya dlm bilik...ibu ckap alang2 kemas & bersih biar le 1 rumah bersih

aku xkan lupa ktorg adik beradik akan kene marah kalo ade yg dtgkap curi tulang.ibu mogok nnt. tapi sume tu da jadi kenangan, tiap2 tahun raya mmg akan dtg tp kenangan tuh akan tetap jadi kenangan.kehilangan ibu dlm rumah ni sentiasa dirase terutamanya aku yg mmg tinggal berdua jek dengan ayah. dia xkan ada penggantinye. sbb tu wpun ibu da pergi 4tahun, ayah xpnah terfikir nak kawin sbb ayah pnah bergurau dgn arwah ibu...

"hanya cangkul & tanah yg boleh pisahkan kita bu......" 

& ayat tuh terbukti hari ni...wpon ibu xda kami adik beradik sentiasa sepakat utk jaga ayah xkira ape pon status ktorg....so bg korg yg masih ada ibu  hargailah dorg sbb kalo dia da xda hidup ni akan hilang punca...jgn abaikan dorg & bg alasan yg korg da kawin so kene ikut suami & isteri...soalnya tanggungjawab, duduk & renungkan adakah korg da tunaikan tanggungjwb korg pd diorg. syurga atau neraka bergantung pada ibu...kalo setitik air mata dia jatuh ataupon dia kecik ati...em pk la sendiri yer....cuma mengingatkan....
utk ibu...kami sentiasa doakan semoga arwah ibu sentiasa dlm lindungan-Nya dan ditempatkan bersama ahli syurga...amin


Saturday, September 4, 2010

syawal yg makin menjelma.....

raya da dekat.....arini pose yg ke 26...tapi aku xprepare ape2 pon lg...mmg slalu cakap da shpg tp shpg utk org lain....rasenye kalo gaji aku, aku belikan fmly aku n bg ape dorg nak aku rase lg happy...aku try utk happykan sume org..

utk ayah
dia xnak baju baru, seluar, atau ape pon tapi dia nak kerusi baru,jeti tulen tuhhh..penin2..tp xpe la dia da suke kan....em aku belikan jek

utk adik
aku belikan baju raya la....em baju kurung sepasang dgn tudung, tshirt 2helai, jeans aritu da beli so xyah beli lg.....tuh pon da habis 100 lebih....nevermind asalkan dia happy..aku xpe da raye 24 kali...


utk adam (my nephew)
1st time raya dgn anak buah....so thn ni mmg budget besar utk dia...aku belikan jeans sehelai, kemeja, tshirt n kasut....nak belikan baju melayu xpelu kot sbb tahun nih dia da ade 3 pasang baju melayu..so yang budget balance tuh wat duit raya dia je la...



its done!

USANA product tuh mmg berkesan la weh....huhuhu...i lost 6kg in 5days!product tuh bkn je bg berat badan turun tp mampu bg badan kita rase sgt ringan & sng sgt nak bangun pg. selain tuh aku rase luka aku cepat kering sbb USANA product tuh bekalkan cukup mineral & vitamin. USANA product pon bantu kita buang toksik berlebihan dlm badan. insyaAllah aku akan terus guna USANA product ni...sape yg lom cuba, u better try it..mmg kesan yg sgt menakjubkan.love it..tq 4 my....

Health & Dietary Consultant 
(En Ariff Iskandar) 
and
My bf  
(En Fierdaus Razi)

Monday, August 30, 2010

sabar..5 hari je....

biasenye mmg aku yg masak juadah bbuka puase....disbbkan nak diet so aku xleh mkn nasi 5 hari, roti pon xleh ape je mknan sume xboleh!! yg boleh buah epal SAHAJA.dgr mmg mcm senang..ala 5 hari je kan....
tp yg menahan nih mcm rase da jadi org afrika..tgk nasik mcm nak telan 1 periuk...huhu...nasi..help meee......
tuh xmasuk lagi lauk2 lain....gigil dagu beb....

          asam pedas ikan

kari daging

ikan steam

sosej

ayam percik

kangkung goreng belacan

arghhhh tidak!!!!sgt2 sedap.....lambatnye mase berlalu...skrg ni kene mkn epal....epal....& epal......
dalam perut ade byk epal mcm ni..hehe

beza????

APA BEZA DULU DENGAN SEKARANG????

                                           
               DULU                            SEKARANG


so kene la diet sebelom jadi lagi kembang!!!

program diet secara sihat



ko apsal nak diet???ko kan da kurus
:
ni ayat2 yg bese org ckap ngn aku. tp aku lbih tau diri aku..mmg seriously aku makin gemok!! 
dulu aku pakai jeans saiz 25 pastu xmuat change size to 26...after that sempit tukar plak 27..selang 1 month xmuat lagik tukar 28...lastly still xmuat, skrg aku pakai saiz 29!!!
OMG tuh xgemok???
can u tell me, guess which one my body shape??

huhuhu both are dangerous actually........................
so i decide need to do smthg yg leh control atleast xterus naik lagi...its enough.utk amik pil diet byk kali aku pk effect dr pil diet...so aku research kat internet produk2 yg leh bg lost my weight...
lastly aku lebih percaya produk usana sbb usana satu2nye yg brani pertaruhkan pulangan duit kalo xberkesan.
disebabkan aku ade sorg member yg pakar dgn product ni, so aku byk tnye dia ttg product ni....
and now aku tgh dlm proses turunkan berat badan..
xsalah kalo kita mencuba....


USANA PRODUCT- LOST 5KG IN 5 DAYS!!!

Monday, August 23, 2010

happy birthday sayang...



23 August genap la 25 thn umo en bf...da tua da..huhu...soklan bese kene tanye
bila nak kawin????
jawapannye nnt dulu sbb byk benda lom setle
:
:
1.Duit lom ckup
2. Lom ade aset
3. Ikut M.O.U 
(Memorandum Of Understanding) 
dateline lom sampai
:
:
but its ok la...i dont mind la...erra fazira pon kawin umo 30thun kan...hehehe yg penting ktorg enjoy!!!
to en bf, guess what i've supprise 4 u...just wait & c...& 1 more thing, u pk la nak mkn ape...mintak jek nak mkn katne nnt i bwk ye...hehehe
:
happy birthday 2 u syg, may all ur dreams come true...may all ur wishes become reality..miss u!!


i love u....fier daus razi





Tuesday, August 17, 2010

hubungan di alam maya

Dalam dunia ari nih mcm2 hubungan maya leh terbentuk.kalo setakat nak cari kengkawan nih mmg senang la...banyak sgt2....hari nih kita ade...

Twitter.com

dan banyakkkkkkkkkkkkkkk lagik...
:
mmg best layan bnda2 nih....selain leh tukar2 pendapat, kita leh gak cari kengkawan lame mase skolah tadika dulu..hehehe....
:
tapi berdasarkan pemerhatian aku la sepanjang join bnda2 nih sume, aku dapat perhatikan smthg yg agak kurg elok la...yg nyata aku dpt tgk, ade segelintir makhluk nih mcm xske nak mgaku status dorg...sooooo yg ppuan2 & lelaki2 kat luar sane kalo leh jgn la terpengaruh sgt ngn bnda2 nih...
:
kadang2 ade yg mengaku single, tp sbnrnye da ade 2-3 org anak.....mentang2 la pasangan dorg buta IT senang jek nak kencing...huhu
:
ade kes yg kategori miang lak lom kawin lagi tp da declare married..huhuhu...aku xla kate sume...ade segelintir....aku tau bukan korg hehehe...
:
sooo pandai2 la ye kawan2...ni nasihat n pandangan je...kalo nak terima,terima la...kalo xnak abaikan..
daaa~~

Wednesday, August 11, 2010

bulan ramadhan bulan keberkatan

huh...pejam celik da smpai blk bulan ramadhan..rase mcm baru je habis beraya...aku mmg ske bln puase nih sbb 
:
:
first: banyak makanan yg ssh jumpa, ade jual kat pasar ramadhan
second: xpenat nak masak...1hari masak 2kali jek sahur & bbuka
third: xda ko-kurikulum
:
:
kalo la puase seumur hidup best kot..hehehe....
:
yg peliknye my bro bgtau td kat area klebang ade yg kene cekup sbb xpuase...ramai smpai xcukup gari, lastly polis gari guna rantai yg org ikat berok tu!!sesuai la org yg xtau malu, xpuase, mkn dikhalayak ramai nih disamekan dengan berok!!xtau hormat org puase,xtau hormat bulan ramadhan. bkn nye lame pon...sebulan jek..pastu korg nak mencekik pon mencekik la...huh geram nye...bg yang xde kene mengena dlm ini cerita, selamat menjalani ibadah puasa ye....
:
SALAM RAMADHAN AL- MUBARRAK

Wednesday, August 4, 2010

aku sedang marah

sangat marah pada en bf!!!! 
janji this week (b4 pose) nak g tgk site kat jb...pastu nak g amik pic banyak2...
:
last minit dia cancel sbb nak g reunion ngn member2 lame dia.tension aku ar...mmg sangat marah!! janji je buat xda!! rase cam nak pancit kan jek tayar motor dia....marah nyer!!!!!!!!!!!!!!!
:
: