::PENGIKUT TEGAR::

Monday, September 6, 2010

kau yang bernama ibu..........


brape hari jek lagi nak raya....tp feel raya tuh xda...serius....hati pon mula la mencari feeling tuh....mase ni la terkenang suasana raya mase arwah ibu ada...

dulu kalo sebut raya jek mmg da terbayang penat giler beb!!sume nak tukar.keje xpnah habis sampai la hari raya. tapi yg peliknye arwah ibu xsuke ktorg prepare awl...sume kene wat malam raya...tu sbb la pnat hehehe....mlm raya byk sgt2 keje mcm..........

1.kene tukar langsir yg sgt2 berat...disbbkan kene adil maka secara adil & saksama nye ibu agihkan tugas....along kene iron langsir, adik pasang pin langsir & aku kene naikkan langsir yg maha berat tuh dgn alasan aku tinggi...huhu
2. kene basuh simen luar, basuh guna sabun then sental pastuh bilas....korg bayangkan la kalo da byk sabun camne nak bilas???mmg kene keje keras.....
3. kene isi kuih dlm telap padahal leh jek isi pagi raya tp ibu xnak dgn alasan sok pg lg sibuk...betul ckap arwah ibu.....
4.kene salin sarung kusyen luar.......kusyen yg da diguna sejak ktorg kecik...so kusyen tuh pon da keras cam kayu..seksa nak pakaikan sarung huhuhu...
5. lap sume habuk2 yg ada supaya nmpak lebih bersih sdgkan da byk kali menyapu & mop lantai
6. basuh bilik air pulak kene sental giler2 smpai berkilat...ibu pesan nnt raya org nak tumpang toilet pon geli..betul ckp arwah ibu....
7. tukar cadar sume bilik padahal ari raya bukannye org raya dlm bilik...ibu ckap alang2 kemas & bersih biar le 1 rumah bersih

aku xkan lupa ktorg adik beradik akan kene marah kalo ade yg dtgkap curi tulang.ibu mogok nnt. tapi sume tu da jadi kenangan, tiap2 tahun raya mmg akan dtg tp kenangan tuh akan tetap jadi kenangan.kehilangan ibu dlm rumah ni sentiasa dirase terutamanya aku yg mmg tinggal berdua jek dengan ayah. dia xkan ada penggantinye. sbb tu wpun ibu da pergi 4tahun, ayah xpnah terfikir nak kawin sbb ayah pnah bergurau dgn arwah ibu...

"hanya cangkul & tanah yg boleh pisahkan kita bu......" 

& ayat tuh terbukti hari ni...wpon ibu xda kami adik beradik sentiasa sepakat utk jaga ayah xkira ape pon status ktorg....so bg korg yg masih ada ibu  hargailah dorg sbb kalo dia da xda hidup ni akan hilang punca...jgn abaikan dorg & bg alasan yg korg da kawin so kene ikut suami & isteri...soalnya tanggungjawab, duduk & renungkan adakah korg da tunaikan tanggungjwb korg pd diorg. syurga atau neraka bergantung pada ibu...kalo setitik air mata dia jatuh ataupon dia kecik ati...em pk la sendiri yer....cuma mengingatkan....
utk ibu...kami sentiasa doakan semoga arwah ibu sentiasa dlm lindungan-Nya dan ditempatkan bersama ahli syurga...amin


Saturday, September 4, 2010

syawal yg makin menjelma.....

raya da dekat.....arini pose yg ke 26...tapi aku xprepare ape2 pon lg...mmg slalu cakap da shpg tp shpg utk org lain....rasenye kalo gaji aku, aku belikan fmly aku n bg ape dorg nak aku rase lg happy...aku try utk happykan sume org..

utk ayah
dia xnak baju baru, seluar, atau ape pon tapi dia nak kerusi baru,jeti tulen tuhhh..penin2..tp xpe la dia da suke kan....em aku belikan jek

utk adik
aku belikan baju raya la....em baju kurung sepasang dgn tudung, tshirt 2helai, jeans aritu da beli so xyah beli lg.....tuh pon da habis 100 lebih....nevermind asalkan dia happy..aku xpe da raye 24 kali...


utk adam (my nephew)
1st time raya dgn anak buah....so thn ni mmg budget besar utk dia...aku belikan jeans sehelai, kemeja, tshirt n kasut....nak belikan baju melayu xpelu kot sbb tahun nih dia da ade 3 pasang baju melayu..so yang budget balance tuh wat duit raya dia je la...



its done!

USANA product tuh mmg berkesan la weh....huhuhu...i lost 6kg in 5days!product tuh bkn je bg berat badan turun tp mampu bg badan kita rase sgt ringan & sng sgt nak bangun pg. selain tuh aku rase luka aku cepat kering sbb USANA product tuh bekalkan cukup mineral & vitamin. USANA product pon bantu kita buang toksik berlebihan dlm badan. insyaAllah aku akan terus guna USANA product ni...sape yg lom cuba, u better try it..mmg kesan yg sgt menakjubkan.love it..tq 4 my....

Health & Dietary Consultant 
(En Ariff Iskandar) 
and
My bf  
(En Fierdaus Razi)