::PENGIKUT TEGAR::

Friday, November 26, 2010

fenomena hujung tahun

rasenye kalo hujung tahun ramai org yg tunggu kot...
kalo budak2 suke sbb cuti skola...
cikgu??ske jugak kot..hehe
kalo gomen lain (yg bukan cikgu la..), tgh syok abiskan cuti tahun kot..
kalo private sector, tgh tunggu bonus n naik pangkat kot..

huhuhu...tapi ade jugak benda2 yg aku sebut tuh xkene langsung dgn korg mcm
dapat bonus hujung tahun, bukan sume private sector dpt bonus kan???
utk cikgu, xla suke sgt sbb even cuti still gak kene g skola n settlekan sume benda for next year mcm senarai nama pelajar dlm setiap kelas, pengagihan senarai nama2 guru kelas, senarai buku2 n peralatan yg nak diguna next year etc..
yg pasti yg tetap akan berlaku ialah
byk kenduri kawen!arghhhh...knape sume nak kawen hujung tahun???
kan lebih byk keburukkan dr kebaikkan....(pendapat aku la...)

mmg betul org cakap kalo kawen hujung tahun ni...
first, family sume leh balik sbb cuti panjang
2nd kwn2 sume leh dtg sbb kalo cuti leh spend time lame sket lepak2 kat negeri org

tapi bg aku(pendapat aku jek....) byk keburukkan sbb...
1st kalo sedara mara tuh kene keje,still xleh balik gak kan???lastly kene harapkan org kg jugak...
2nd, bila byk sgt org kawen, xleh pulang modal kot......daripada org nak bg RM50 terpaksa bahagi 5 rumah so dapat la RM10..hehe..
3rd, kalo jadi cikgu xleh ke kawen bukan dlm cuti skola??aish...leh jek...kan ade cuti..amik la cuti...nak honeymoon??cuti skola nnt honeymoon la...hehe
4th, makanan yg korg masak banyak2, ade ke org nak mkn sbb terlalu byk jemputan kawen..tuh 
xtermasuk lg yg bertunang, cukur jambul, kenduri...etc..kan membazir...syg rezeki terbuang je....

so yg da nak kawen tuh ape nak kate..
tahniah la ye semoga kekal ke akhir hayat...
utk yg tgh pk2 nak decde tarikh tuh....
renung2kan dan selamat beramal...heeeeee~~


Thursday, November 25, 2010

terus berusaha....

Dalam sebuah hadis yang diriwayatkan Imam Bukhari bahawa pada suatu hari datang seorang lelaki menemui Nabi Muhammad s.a.w untuk meminta sedekah.

Rasulullah menyuruh lelaki berkenaan menunggu sekejap dan baginda masuk ke dalam rumah. Selepas keluar semula, Rasulullah menghulurkan sebilah kapak kepada lelaki itu sambil memintanya pergi berusaha mencari kayu untuk dijual di pasar.

Dikisahkan sebelum lelaki itu pergi, Rasulullah berpesan kepadanya agar dua tiga hari lagi datang semula menemui baginda. Apakah yang berlaku kemudian? Selang beberapa hari, lelaki itu datang menemui Rasulullah dan mengkhabarkan berita gembira yang dia berhasil menjadi seorang peniaga kayu.

Inilah dorongan dan motivasi Nabi Muhammad kepada umatnya agar tidak meminta-minta, sebaliknya berusaha terlebih dahulu untuk mendapatkan rezeki untuk penghidupan di dunia.

Hinggakan Rasulullah pernah membaca doa khusus untuk mengelakkan sikap malas berusaha ini dan sewajarnya kita mengamalkan membaca doa berkenaan setiap hari agar terus memiliki semangat dalaman yang mantap untuk bekerja dan terus berusaha.

Doa Rasulullah itu ialah “Ya Allah, aku memohon perlindungan-Mu daripada kegelisahan dan dukacita, kelemahan dan kemalasan, pengecut dan bakhil dan daripada bebanan hutang.” (Riwayat Abu Daud).

Monday, November 22, 2010

dimana anda???

Ini pula kata-kata Dr Fadzillah Kamsah mengenai kerja,lantas muhasabahlah diri kita, jika kita tersenarai dari senarai di bawah, marilah berpindah minda.

1. Ada antara kita datang ke pejabat hanya memenuhi tanggung jawab. ’DATANG BEKERJA’ tapi hampeh, hasilnya macam kita ‘TAK DATANG’ kerja.
   atau 

2. Ada kala kita rasa kita BUSY giler , rupanya kita hanya ‘KELAM KABUT’.
  atau   

3. Adakala kita rasa kita ‘PRIHATIN’ , tapi rupanya kita BUSY BODY.
 atau 

4. Adakala kita rasa kita OPEN MINDED and OUTSPOKEN tapi rupanya kita KURANG PENGAJARAN.
 atau 

5. Adakala kita rasa kita berpemikiran KREATIF rupanya kita hanya lebih kepada KRITIK yang mencipta KRISIS .
 atau 


6. Adakala kita rasa kita ingin menjadi LEBIH MESRA tapi rupanya kita di lihat lebih MENGADA.
  atau 

7. Adakala kita suka bertanyaKENAPA DIA NI MCM TAKDE KERJA’ , adalah lebih baik kita tanya ‘APA LAGI KERJA YANG AKU BOLEH BUAT’
 atau 

Friday, November 19, 2010

di mana usana?

sama ada korg percaya @ x, ni la realiti nye...mula2 aku pon xske MLM.bg aku MLM ni sume mengarut je.sume jual nama tp produk hampeh.byk kali org ajak aku join benda2 ni sume.aku xminat. tp xminat xbermakna aku xguna produk. aku slalu try produk2 MLM yg digembar gembur yg kononnye hebat...
huh useless! 
till 1day aku try produk ni..mmg excellent! then aku mula research sket2 pasal produk ni..mmg hebat! yg paling wat aku tertarik bila produk ni boleh menurunkan kandungan gula dalam badan ayah aku yg sememangnye penghidap diabetis (dengan izin Allah). diabetis adalah penyakit yg paling jahat sbb dia akan tarik sume penyakit2 lain mcm kolesterol tinggi & darah tinggi.yg paling aku takut kalo 1day ia tersumbat dijantung.huh kalo operation jantung kurang2 pon kene ready RM 40k..
korg ade????aku xde...huhu....
so melaburkan duit pada kesihatan xsalahkan...terutamanye utk family kita..
cari duit byk2 pon xguna kalo xsihat...
sbb kesihatan adalah segala2nye...

Thursday, November 18, 2010

LOST 5kg IN 5days

xlogik lost 5kg in 5days rite???but trust me..it really2 happen 2 me. b4 ni mcm2 produk aku da cuba sbb nak turunkan berat badan, tp sume tipu jek..wat rugi duit aku jek. 4 me xkesah la brape pon harga produk tu asalkan berkesan..lepas cuba byk product lastly ni la satu2 produk yg rasenye berjaya menambat hati aku terus...product ape??korg click kat bwh ni...




whether u trust it or not, it really happen 2 me.. I've lost my weight 6kg in 5days....takut xberkesan kan???don't worry its 
MONEY BACK GUARANTEE
xrugi mencuba!

Wednesday, November 17, 2010

gaji...gaji...gaji...

sume org kalo tgh bulan muke sposen jek...tapi senyum sampai telinge bila pada minggu gaji...so aku nak wat survey kemane pengaliran wang korg bila gaji keluar.hanye jawab pada link kat sebelah..tolong ye kawan2...

xperlu bayar, cume perlu jujur

terima kasih kawan2!