::PENGIKUT TEGAR::

Friday, November 26, 2010

fenomena hujung tahun

rasenye kalo hujung tahun ramai org yg tunggu kot...
kalo budak2 suke sbb cuti skola...
cikgu??ske jugak kot..hehe
kalo gomen lain (yg bukan cikgu la..), tgh syok abiskan cuti tahun kot..
kalo private sector, tgh tunggu bonus n naik pangkat kot..

huhuhu...tapi ade jugak benda2 yg aku sebut tuh xkene langsung dgn korg mcm
dapat bonus hujung tahun, bukan sume private sector dpt bonus kan???
utk cikgu, xla suke sgt sbb even cuti still gak kene g skola n settlekan sume benda for next year mcm senarai nama pelajar dlm setiap kelas, pengagihan senarai nama2 guru kelas, senarai buku2 n peralatan yg nak diguna next year etc..
yg pasti yg tetap akan berlaku ialah
byk kenduri kawen!arghhhh...knape sume nak kawen hujung tahun???
kan lebih byk keburukkan dr kebaikkan....(pendapat aku la...)

mmg betul org cakap kalo kawen hujung tahun ni...
first, family sume leh balik sbb cuti panjang
2nd kwn2 sume leh dtg sbb kalo cuti leh spend time lame sket lepak2 kat negeri org

tapi bg aku(pendapat aku jek....) byk keburukkan sbb...
1st kalo sedara mara tuh kene keje,still xleh balik gak kan???lastly kene harapkan org kg jugak...
2nd, bila byk sgt org kawen, xleh pulang modal kot......daripada org nak bg RM50 terpaksa bahagi 5 rumah so dapat la RM10..hehe..
3rd, kalo jadi cikgu xleh ke kawen bukan dlm cuti skola??aish...leh jek...kan ade cuti..amik la cuti...nak honeymoon??cuti skola nnt honeymoon la...hehe
4th, makanan yg korg masak banyak2, ade ke org nak mkn sbb terlalu byk jemputan kawen..tuh 
xtermasuk lg yg bertunang, cukur jambul, kenduri...etc..kan membazir...syg rezeki terbuang je....

so yg da nak kawen tuh ape nak kate..
tahniah la ye semoga kekal ke akhir hayat...
utk yg tgh pk2 nak decde tarikh tuh....
renung2kan dan selamat beramal...heeeeee~~


No comments:

Post a Comment