::PENGIKUT TEGAR::

Thursday, December 22, 2011

Lagi kisah Ariff Alfian Rosli

baru-baru ni kita digemparkan dgn perkahwinan Gay pertama kat Malaysia dan yg terlibat tu bukan lah calang2 org, seorang lelaki yg boleh dikatakan cukup sifat dari segi mental dan fizikal. tapi entah kat mana silapnya dia boleh terjerumus pada perkahwinan yg dilaknat Allah...Wallahualam....sejauhmana kebenaran nya, hanya dia dan Allah je yang tau....
Ariff Alfian Rosli
hari ni sekali lagi Ariff di ketengahkan dalam ruangan akhbar. bukan hubungan terlarang tu yang jadi persoalan, tapi hubungan keluarga tuh yg menyentuh perasaan. bila aku terbaca keratan akhbar, menitis trus air mata...
anak yang diberi perhatian yang cukup sempurna, makan disuapkan, pendidikan diberikan, bila besar buat family mcm ni....

keratan akhbar Utusan 22 Disember 2011
klik utusan utk keratan akhbar:


AYAH
xkan menegur jika anak xbuat salah...xkan marah kalo kita dengar cakap....dia akan sentiasa nak yang terbaik utk anak....xda ayah yang nak tgk anak susah...tapi bila wujud selisih faham, si anak terus memutuskan hubungan dgn ayah selama hampir 3tahun sedangkan masih berhubung dgn family yg lain...mcm mana la agaknya hati ayah....mmg aku xtau apa yg berlaku antara ariff dgn ayah dia, tp besar mana pon silap ayah, dia tetap ayah....
ayah yg semakin tua....

bila belajar da tinggi, ilmu yg ada kita dpat gaji besar.tapi boleh ke kita bayar balik duit ayah yg da besarkan kita????kalo ade simpanan juta2 tuh mayb boleh la kot, tapi kasih sayang tu leh ke bayar balik???

renung2kan la...ayah semakin tua, kita semakin dewasa..ayah mungkin akan kembali pada zaman kanak2, makin lupa, makin xkuat....kita sebagai anak, bantu la ayah...ayah xnak duit kita, tapi ayah nak tgk kita berjaya, bahagia, punya keluarga yg baik..pada ayah duit tu xda erti da, kasih sayang je yg dia perlukan....

pernah aku berbual dgn ayah, 
aku: ayah, kat hujung kg ade org nak jual tanah, murah jek...
ayah: ayah nak buat ape lg....tanah yg ayah nak beli kecik je..tanah kubur..ko muda    lagi, cari la harta...nnt ayah leh tumpang senang...
masa tu bergenang air mata, hanya Allah yg tau....
aku akan sayang ayah sampai bila2...

gambar raya kami sekeluarga tanpa arwah ibu... 

buat kawan2 tersayang
carilah ayah sementara dia masih ada.....
sbb bila saat dia da xda, xkan ada sape yg boleh gantikan tempat dia..

wallahualam....

sama2 mengingatkan....

Wednesday, December 21, 2011

TERSAMPOK HANTU GADJET!!

Banyak kali cakap kat Incek Fier nak pakai bb...mcm2 ayat memujuk da kuar dgn harapan dapat pakai bb...sume FAILED!! bila merayu2 dia konpem akan kuar ayat, 
"kan sy da bg hp mase bufday awak dulu...."
disebabkan xnak kecikkan ati dia, aku terus pakai hp ni wpon banyak mulut2 longkang jahat yg dok kutuk aku kedekot, gaji beso pakai hp cap ayam..tapi...
so jawapan aku...ade aku kesah????

AYAM PON MAHAL SKRG PE!!

tahun ganti tahun aku still happy pakai hp yg dia bg sbb kami punya hp same...
like juta2 kali ^_*
hp kami...korg xsuka???yg penting kami suka ^_^
hehe tapi aku tau dia pon nak pakai cuma kami nye prinsip jangan hutang kalo nak smthg...kalo nak, kumpul duit terus cash...jgn bebankan diri...kalo ikut aku sume nak hutang tapi dia sgt2 strict bab ni.so kami pon menyimpan la same2...xpe la dgr je, dia tu bakal akunye  'menteri kewangan' hehe..
kalo ade simpan niat beserta usaha insyaAllah...mcm arini, disebabkan dia bz keje, aku ngn adik aku merangkap PA merealisasikan impian utk bb...bukan bb cream ye...Blackberry...hehehe

beli curve sudaa....cukup kot...
sampai kat Hatten square ground floor (Gadjet House), xyah cter byk2 amik 2set skali, then bayar cash...pejam mata..abis duett lagik!! ala tp bukan la 1hp beribu2..pakai yg biase2 jek, janji rase kan..aku pon bukan giler gadjet sgt, just nak rase nnt da boring amik lain la 
(perasan mcm kaya jek!! leh blah!!:p)

so hari ni sgt happy sbb impian tercapai...kepada buah hati pengarang jantung saya 

Incek Fier daus razi

gracias mi amor...love you until die~~


Tuesday, December 20, 2011

WE'VE SPEND TIME TOGETHER

smlm kuar best..sbb??? sume org keje, kami jek cuti..hehehe so our expectation town akan lengang...but b4 g town kami g kampung Jawa dulu, g telek2 emas..hehehe..saje cuci2 mata...pastu xda yg berkenan terus menghala ke town...
tp once smpai town makkkk aihhhh mcm weekend..parking pon FULL!! 
cehh..tawaf parking smpai 6 kali baru dpt parking...
bila sampai jek, perut lapar, mata terus cari jam, emmm da kol3 patut ler...xpe la makan coffe bread sedap gak nihh..panasssss kuar dr oven....mkn sambil bjalan sbb nak g booking tiket wayang 
(tabiat kurang sopan ini jgn ditiru)

roti kopi yg superb!!

disebabkan ade 2jam lg nak tunggu wayang start, dari dataran pahlawan kami g mahkota parade jap sbb nak beli uv lense cover(xtau camne leh pecah) then nak beli external hard disk sbb gambar digital mkn space kat laptop...huhu...jalan nye jalan masa da time..so kami g tgk wayang..cter SONGLAP..aish hati pon sakit sbb cter tergantung...huhu...tp terubat sket sbb Shaheizy Sam yg super kachakssss yg jd hero..ok la tu ^_*

mamat paling cool & humble!!

pas abis wayang kami gerak pegi Jusco Bandaraya sbb tekak mcm teringin nak mkn steamboat...sgt kenyang....alhamdulillah....
tgk jam da pukul 9.30 mlm, kami pon gerak balik..
sgt happy hari ni sbb...

bukan tgn kami...harap maklum
we've spend time together





Friday, December 16, 2011

Perkahwinan Gay Pertama Malaysia, Ariff Alfian Rosli Kahwini Teman Lelaki Di Dublin

Dalam kesibukkan, kerisauan rakyat Malaysia terutama nye family dia, sape sangka dia tgh syok bergembira sakan kat sana. Nama jek Ariff tapi tak arif!!! org2 mcm ni xtau la nak cakap macam mana hati & perasaan dorg...maybe xde perasaan kot....kalo aku la wat jahat sket suis otak automatik terang kat bayang2 muka ibu & ayah, adik beradik, sedara mara...
tp ermmmmm entah la.....nauzubillah!!



















semua ingat dia sesat kat Dublin....yeeee mmg sesat..sesat 'jalan' terus!!!nauzubillah!
sian kat mak ayah siap kene tanggung hutang lagi...bukan nak senangkan mak ayah...lagi nyusahkan org tua..apa la punya akal...masyaAllah....

KLIK UTK KERATAN AKHBAR KEHILANGAN ARIFF


actually nak nak marah sgt pon xberani..kang cakap lebih2 terkena pada family sendiri ke, anak cucu cicit oneng2 ke...uishhhh!!! Nauzubillah!!


mmg dia da buat satu kesilapan yg sgt besar...kita sebagai manusia amik la iktibar dari benda ni...sama2 la kita doakan semoga Allah kembalikan da ke jalan yang benar...

sebab permulaan sesuatu itu tidak penting, sebaliknya pengakhiran itu adalah lebih bermakna....kita dok kutuk2 dia caci maki, hina sana sini, mane tau sok lusa Allah amik nyawa kita, kita xsempat Taubat, yg dia MUNGKIN ade masa lagi utk bertaubat...

so moh la kita doakan supaya Allah lembutkan hati dia, terangkan jiwa dia, supaya kembali bertaubat kepada Allah.....sesungguhnya Allah itu Maha mengetahui jiwa setiap hambanya...

sama-sama mengingatkan....

wallahualam...~

gambar di copy paste dari: www.rotikaya.com 



Thursday, December 15, 2011

JANGAN PERLEKEHKAN CIKGU...

byk yg aku dgr cikgu itu cikgu ini...ramai xsuka cikgu
cikgu mengada2
cikgu bising nak gaji naik keje sikit
cikgu kene keje sampai petang
cikgu bla bla bla
tapi korg tau xsebenarnya tugas cikgu yg korang perlekehkan????

tahu tak korang 
cikgu xboleh tinggalkan anak murid dlm kelas wpun seminit kecuali kcemasan
penat camne pon cikgu, xde mood camne pon cikgu tetap kene mgajar jawabnye mati la budak terjun bangunan...kalo skola menengah silap2 bergaduh, bertumbuk...cikgu xboleh terlepas pandang murid wpun sesaat, walapun mengantuk....mungkin ade la segelintir cikgu yg tidur dlm kelas, main hp dlm kelas, tp bukan semua cikgu....
kalo keje admin, boring xde mood leh relak jap, xpayah pandang pc, pas 15 minit kang tgk la...kalo cikgu leh ke???

cikgu kene mgajar tapi cikgu pon kene buat keje pentadbiran. mcm skrg mcm2 program yg KPM sediakan, semua nak ubah, bertimbun2...1 murid sampai dua tiga fail...kalo cikgu pendidikan khas bukan rancangan pengajaran harian(RPH) je kene buat, ktorg WAJIB buat rancangan pengajaran individu (RPI)...tu xtermasuk lagi bidang tugas lain di luar waktu P&P..mase tu cikgu jugak la coach bola, cikgu jugak la kaunselor, cikgu la ngajar tarian, cikgu la itu, cikgu la ini, cikgu jugak la segala2nya....
cikgu kawasan pedalaman...

bukan aku cakap bidang lain xda keje....semua keje pon penat....baru2 ni ramai yg bising bila usul yg diutarakan utk suruh cikgu keje sampai petang ditentang oleh kesatuan guru2...sebab??? 
kalo xsuruh kami keje sampai petang pon mmg kami dah lama keje sampai petang...tambah lagi skrg da ade program 1 sukan 1 murid, hari sukan ko-kurikulum lain pulak..aktiviti badan beruniform, kelab persatuan..pastu da balik rumah, kerja cikgu bukan berhenti setakat tu...cikgu bawak balik lagi keje, marking paper, tanda buku, prepare RPH & BBM utk next lesson..abis tu keje rumah tak payah nak buat???? 
tapi apalah sgt kalo nak dibandingkan dengan ganjaran akhirat...setiap tahun kami guru2 malaysia nyanyi, angkat sumpah untuk mendidik...bg aku, aku xkesah org nak cakap cikgu mgade2 ke ape ke, yg penting, selagi cikgu2 dan aku tau tugas kami, kami jalankan..yg dok kutuk ngata xbehenti2 tuh....its oke...jumpa kami " di sana" ye.....

Berburu ke padang datar,
Dapat rusa belang kaki;
Berguru kepalang ajar,
Ibarat bunga kembang tak jadi....

Dialah pemberi paling setia
Tiap akar ilmu miliknya
Pelita dan lampu segala
Untuk manusia sebelum menjadi dewasa.

Dialah ibu dialah bapa juga sahabat
Alur kesetlaan mengalirkan nasihat
Pemimpin yang ditauliahkan segala umat
Seribu tahun katanya menjadi hikmat.

Jika hari ini seorang Perdana Menteri berkuasa
Jika hari ini seorang Raja menaiki takhta
Jika hari ini seorang Presiden sebuah negara
Jika hari ini seorang ulama yang mulia
Jika hari ini seorang peguam menang bicara
Jika hari ini seorang penulis terkemuka
Jika hari ini siapa saja menjadi dewasa;
Sejarahnya dimulakan oleh seorang guru biasa
Dengan lembut sabarnya mengajar tulis-baca.

Di mana-mana dia berdiri di muka muridnya
Di sebuah sekolah mewah di lbu Kota
Di bangunan tua sekolah Hulu Terengganu
Dia adalah guru mewakill seribu buku;
Semakin terpencil duduknya di ceruk desa
Semakin bererti tugasnya kepada negara.

Jadilah apa pun pada akhir kehidupanmu, guruku
Budi yang diapungkan di dulang ilmu
Panggilan keramat "cikgu" kekal terpahat
Menjadi kenangan ke akhir hayat.



USMAN AWANG- 1979





wallahualam....

sama2 mengingatkan...



Friday, December 9, 2011

TRAGEDI TAK BEST!

hari ni rutin berbeza dari selalu...celik jek mata, tak yah susah payah nak prepared breakfast..ayah da siap belikan nasi lemak bungkus (daun pisang lagi...extra sambal sotong kering...ouchh mmg seksi!!i like!)burpppp sgt kenyang..hari ni xda mood nak kemas rumah secara menggila, just sapu sket2 lantai kat luar tuh, pastu relaks jap...


then terpandang si baby kenit yang tergaru2..kejap telinga kanan, pastu telinga kiri...dgn pantas aku amik dia n check apa yg ada kat telinga dia, OMG ade kutu bali oke!! terus jerang air panas, bila da ready aku campur ngn air sejuk dari kolah tuu..agak2 da suam2 tuh, aku mandikan dia..siap syampu sambil nyanyi2 oke!


pas mandi manda, baby2 dok kat mama dia n mama dia keringkan la baby2 tuh...aku pon dok kat meja dapur sambil pk ape nak buat utk hari ni...aktiviti kemas2 automatik switch off 4 today...tibe2 teringat projek yang tertunda 3weeks b4...mengecat dapur!! 

dgn pantas aku capai berus cat n roller..so mula la aktiviti utk hari ni...mula kol 9 lebih...sampai kul 1.30tghari...lame nye nak patah pinggang rase...so secara automatiknye dapur also off 4 today! yeeeeeehaaaaa!! bila ayah balik dari solat jumaat, kami g mkn pisang goreng kat  "Idah Pisang Goreng"
pas makan incek Fier Daus ade site visit kat  


so mcm biase aku ascot laaaaa:p pas site visit dgn aktiviti yg 

 ukur sane ukur sini

lukis sane lukis sini

kira sana kira sini



kami pon gerak la ke bandar...mula2 g jusco..boring ar, gerak g mydin MITC sbb adik nak donut Big Apple....pastu perot lapar....terpandang sign board ikan bakar terkenal tuhhh...erm mcm nak try....masok je la...tgk mcm best jek..
ikan pari bakar, ikan cencaru bakar n kailan campur cendawan....membayangkan yg indah2....huh~~
bila makanan sampai semua rupanya & bentuknya sama!

 incek fier daus pandang aku...

aku pandang incek fier daus...

ikan yg mcm di bakar tp mcm dikukus jugak(sbb berair..kalo bakar konpem la kering kan..)
sayur mcm di celur mcm juga di rebus...
yg sama setiap lauknya...sambal...sambal yg sama dicurahkan atas lauk2 tadi!!

ermmmm mcm xmenarik jek ikan bakar nih....
kita try dulu la...
serentak kami cakap!
pas makan sesuap...failed!!! sbb??? sambal manis!! OMG!!
FAILED!! 
makan mahal bukan ukuran, tapi kalo xsedap sumpah first and last la jawab nye!!
sangat xleh lawan ikan bakar kat umbai, serkam @ Portuguese settlement!! aisey....
erm nak wat cane, xtry xtau kan...da try xmau!!!
babai ikan bakar terkenal....
ikan bakar umbai...sodap!!
so kami gerak balik dalam keadaan yg sama2 loya tekak sbb sambal manis..
 dua2 pon diam jek dlm kete...xleh nak cakap pape....
actually its not too bad utk org yg suka masakan manis2 pada sambal 
but not for us~~

JUST 4 SHARING
tata ^_*

Thursday, December 8, 2011

FULLTIME BIBIK

Cuti sekolah actually bukan satu benda yg best oke sbb boring ar dok umah...penat jadik bibik...huhu..satu hari keje xkan abis nye...celik jek mata da buat breakfast..da makan2 pastu kemas, basuh pinggan...pastu mandi then uruskan kain baju kotor plak..basuh baju banyak ooo...padahal hari2 pon basuh baju...mayb sbb asik2 tukar baju..tuh yang penat..
(SALAH SENDIRI!)

ibaratnye gini la kain baju kat umah aku...kira ni tahap medium la...aku nye level hard!!
(sori pakcik google i pinjam gambo u ye:p )

pas uruskan kain baju, nak kene kemas rumah plak...menyapu dari ruang tamu sampai dapur skali ngn lantai kat luar rumah..huh..
bila setle...baru nak relaks, terpandang jam kat dinding, aisey pukul 12.30 sudaaaaaa....aishhh massak pulakkk.....pas masak get ready utk makan...da makan kemas lagi...cuci pinggan, kemas dapur....pastu baru la dapat rehat jap...baru nak terlelap hujan pulakkkk...kain baju kat ampaian!!! larikkkk kejar baju....kang basah masakkk aku nak basuh balik...da angkat kain baju tuh nak lipat pulak..da lipat nak susun pulak...huh!
ibarat nye kain baju camni la kat umah aku...ni pinjam gambo kat pakcik google jek:p
dah setle sume...tgk jam da petang kuar la tgk2 pokok bunga, main2 ngn kucing jap...kemas2kan tempat tido anak2 mlm nih...
da setle sume da mlm...masak lagi..bg anak2 makan dulu baru kami makan...da mkn kemas lagi...pas mkn baru la dapat rehat tgk tv & ade la mase sket2 nak tulis kat sini....bila hari semakin malam, badan pon makin letih...sok rutin yg same akan repeat balik...ish sape kata housewife xpenat...
haaaa...ni la anak2 kesayangan saye ^_*
bila da penat Incek Fier daus pon call, nak cakap camne da mengantuk...bila dia cakap panjang2 xperasan suara dia makin lama makin perlahan pastu masuk dalam mimpi...aiseyyy tertido daaa!! bila tersedar mengajuk pulakkkk!!! tambah satu keje lagi nak pujuk hahaha adesss la.....

tak yah nak wat muka camtu yehhh ^_*

leh reput tulang2 aku kalo terus camni sampai tua...xleh compare la ngn org tua dulu2 sbb dorg nye pemakanan xsama da mcm kita hari ni...kicap pon ade plumbum hehe...k la...mau rehat sudaaa..... 

just 4 sharing

tata ^_^


Tuesday, December 6, 2011

JANGAN MEMBAZIR YE KAWAN2 ^_^

bertunang ke kawin ke majlis lebih kurang je..kena ada majlis kene ade hantaran...xpela mmg skali seumur idup kan..yg bestnye, mase wat preparation mesti ade yg xcukup, ade jek yg nak kene beli, mcm2....bak kata ayah aku, byk benda nak kene tukar nih...sampai yang xde kene mengena pon nak tukar gak...da sbln lagi nak majlis smpat lagi nak pasang tiles baru....adesss berhabuk okeee!!!

hantaran pon same gek, sampai bertekak2 nak bunga banyak konon2 cantik (tu aku la...korg xkot..hehe) tapi pakai bunga tuh jap jek kan....
then mane bunga2 & reben2 hantaran yg dah diguna tuh dihumban SELEPAS majlis???
yela kan dah dikerat2...dilekat2...mcm nih....


kalo ikut pengalaman org2 terdahulu, xmungkin akan guna warna tema tunang & kawin yang sama..konpem akan tukar...
so bunga2 reben2 tuh buang la kan???? 

JANGAN!!

kalo ikut aku pon nak buang jek wat semak jek...huhu...
(sbb aku xske bunga plastik..berhabukk! tapi nak guna bunga fresh xmampu lak hehe)
tapi aku kan sUke berangan sampai tertido so dlm tido dapat ilham, xpayah la buang bunga2 tuh, modified jek leh jek guna balik kan...

bukan kedekut tp watpe nak buang kalo bnda tuh masih cantik & boleh digunakan...membazir nnt....
So aku modified la jadi bunga telur....tadaaaaa leh guna nnt kan...


tapi terpulang la, kalo korg ade banyak duit, just beli je la..tapi aku sayang duit hehe..
just sharing each other...
babai ^_^



PENERANG HATI

Klik pada gambar

Mencinta Mu tenangkan jiwaku
Merindu Mu hatiku selalu

Hanya diri Mu satu cintaku.....
Oh takkan mampu ku jauh dari Mu
Satu nafas ku harap Ku ada

Hanya pada Mu Tuhan ku rayu.....


Ku akan mencinta Mu

Selalu merindu Mu seluruh jiwaku

Kau terangi aku
Engkau penjaga hatiku

Pendamping jiwaku

Cerahkan cintaku

Cinta yang abadi....
Jangan pernah kau menjauh...

Ku akan mencinta Mu

Selalu merindu Mu seluruh jiwaku

Kau terangi aku...
Engkau penjaga hatiku

Pendamping jiwaku

Cerahkan cintaku

Cinta yang abadi...
Ku akan mencinta Mu

Selalu merindu Mu seluruh jiwaku

Kau terangi aku
Engkau penjaga hatiku
Pendamping jiwaku

Cerahkan cintaku

Cinta yang abadi...


songs by: 

6ixth sense feat saujana