::PENGIKUT TEGAR::

Friday, March 18, 2011

Kadar faedah pinjaman perumahan


Senarai dibawah ini adalah kadar BLR terkini dari bank-bank Malaysia setakat 3 Oktober 2010.
1. Alliance Bank Malaysia Berhad – 6.30%
2. Affin Bank Berhad – 6.30%
3. AmBank (M) Berhad – 6.30%
4. Bank of America Malaysia Berhad – 6.30%
5. Bangkok Bank Berhad – 6.30%
6. Bank of China (Malaysia) Berhad – 6.30%
7. Bank of Tokyo-Mitsubishi UFJ (Malaysia) Berhad – 6.00%
8. CIMB Bank Berhad – 6.30%
9. Citibank Berhad – 6.30%
10. Deutsche Bank (Malaysia) Berhad – 6.30%
11. EON Bank Berhad – 6.30%
12. Hong Leong Bank Berhad – 6.30%
13. HSBC Bank Malaysia Berhad – 6.30%
14. J.P. Morgan Chase Bank Berhad – 6.20%
15. Malayan Banking Berhad – 6.30%
16. OCBC Bank (Malaysia) Berhad – 6.30%
17. Public Bank Berhad – 6.30%
18. RHB Bank Berhad – 6.30%
19. Standard Chartered Bank Malaysia Berhad – 6.30%
20. The Bank of Nova Scotia Berhad – 6.30%
21. The Royal Bank of Scotland Berhad – 6.30%
22. United Overseas Bank (Malaysia) Berhad – 6.30%
+ Pinjaman Perumahan kerajaan 4.00% 
+ Government Housing Loan 4.00%
- Kebanyakkan bank menawarkan BLR-1.7 sehingga BLR-2.3 peratus terhad pada bank tertentu sahaja.
- Most banks offer BLR-1.7 to 2.3 percent depending on project and individual offer.
Dari jumlah bayaran bulanan, darabkan kepada 3 untuk jumlah kelayakkan pendapatan seorang atau seisi rumah. (cth: Bulanan RM1500 x 3= RM4500 adalah pendapatan minima)
- Penafian: Kalkulator ini hanyalah cadangan semata-mata ia mungkin berbeza sedikit dari jumlah bayaran bank sebenar anda.
- Disclaimer: The above loan calculator provide an estimation of the repayment amount. The amount may be different from individual finance/banks.

Monday, March 14, 2011

rumah oh rumah

da lame upload cter baru...lately sgt bz..........huh...baru skrg ade free sket sbb cuti skola...dalam 1-2 weeks ni jiwa agak kacau sket..pk psal rumah...rumah akan terus naik harga.konpem xkan turun sbb harga tanah yg semakin melambung..ade terlintas kat hati nak amik Honda city.dari zaman study dulu mmg minat giler nak pakai honda city...

ni la honda city..kereta idaman...

Tapi bila mintak pendapat ayah, ayah soh beli rumah dulu..bagi aku setakat yang aku dgr nasihat ayah, xpernah salah.ayah da lama lalui hidup, so dia mmg banyak pengalaman. pesan arwah ibu, kalo kita ikut nasihat org tua, insyaAllah senang hidup kita..minat sgt2 kat honda city..tp alah xpe la dulu..kete bila2 leh beli..yg penting rumah dulu..

kalo da beli kete kang xmampu plak nak beli rumah..lagipon kalo beli kete, bila tayar jejak je tanah susut nilai 25% dari harga kete...arini beli sok lusa harga da turun..tapi kalo beli rumah..sok lusa harga xturun tapi terus naik..

this what we call investment!!

xpe nnt da ade rumah aku carikla kete..kalo ade rezeki lebih beli kete baru kalo xde pakai second sudeyyy..apedehal..kete gak..kalo naik kete secondhand sampai gak destinasi tu kan?
hee...aku da survey banyak rumah...tp almaklumlah rumah bkn nye murah..ade yg sampai cecah RM 470k!!giler tenuk nyer mahal!!


lastly aku terjumpa 1 rumah yg sgt cantik (pd mata aku la...), da tanya ayah, ayah pon suke...da tanye big boss (bakal tettttt...) dia pon ok...so xnak tunggu lagi...dia cakap beli jek..nnt kalo dia minat rumah lain, dia beli nnt leh sewakan...

investment again!!
ni la rumah yg aku minat tu....aish leh bwk ke mimpi nih


thank you my lovely dad!!! 




thank you my dear sweetheart!!hee~