::PENGIKUT TEGAR::

Monday, August 22, 2011

jangan lupa pada yang tiada

salam kawan2...minggu ni adalah minggu terakhir kita di bln ramadhan...jauh di sudut hati rase sgt sedih bila kita semakin tinggalkan bulan ramadhan...next year xtau la ade umur ke tak...semoga ramadhan kali ni di berkati....amin


dah hujung2 bulan puasa ni semua sibuk shopping sakan...blanje tak ingat kalo boleh semua nak tukar...yang pelik tuh sampai cadar dlm bilik pon nak tukar, beli hp baru, beli semua baru....yang lebih teruk ade yang sampai sanggup wat loan semata2 nak raya..b4 raya mmg semua xcukup, semua nak baru...tgk org beli, kita pon nak beli....


tp cuba duduk jap...pk secara waras....org yang kurang berkemampuan nak adakan sehelai baju pon susah....
kat sini aku nak share something pengalaman yang aku lalui bersama anak murid aku (murid pendidikan khas)

nama dia khairi.ayah keje jaga lembu...lembu org bukan sendiri punya...mak keje cuci pinggan (bulan puasa kedai mkn xbukak so xde duit sepanjang bulan ramadhan).nak berniaga modal xda...sepanjang bulan ramadhan tiap2 ari aku tanye dia....

aku: khairi...ari semalam awak berbuka lauk apa??
khairi: mak masak nasi, lauk sambal 
aku: sambal apa?
khairi: sambal je xde letak apa2...
aku: tu je??sahur tadi awak mkn apa?
khairi: minum air je...dengan biskut

setiap hari macam tu...korg bayangkan la budak kecik yg xtau ape2...sgt susah..kita berbuka pulak macam mana??? renung2kan la.....

arini aku tanye dia lagi.....
aku: khari dah beli baju raya?
khairi: lom lagi cikgu..
aku: raya brape hari je lagi, ajakla mak beli baju raya..beli yang murah2 je....kat tenten(pasaraya yg ade kat merlimau) murah je khairi...
khairi: semalam mak bawak, tapi duit xcukup, mak belikan kakak je baju kurung...pastu kita balik
aku: smlm awak pegi??pegi naik apa?
khairi: jalan kaki je cikgu.....

ya Allah kerana Allah tanpa sengaja air mata aku xleh nak tahan lagi..mengalir dgn sgt laju...sedih sgt2...disaat kita sgt mudah bergerak kesana sini, sgt mewah berbelanja...ada org yg sgt susah....makan pon ssh inikan pulak nak belanja mewah2...
kadang2 kita selalu cakap, ala kerajaan yang memerintah la kene amik tau...mkn duit rakyat, org susah xtolong...bla..bla..bla..tapi penah tak kita pk, kita selalu menunding jari pada org...dimana peranan kita???kita bantu ke??

post ni bkn nak membandingkan yang mampu & yg kurang mampu tapi kalo boleh sama2 la kita bersederhana....xsalah kalo kita berkongsi apa yang kita ada dengan org lain....kadang2 rezeki yang Allah bagi pada kita bukan 100% utk kita, semua tu utk uji kita adakah kemewahan tu akan melalaikan kita....ingat tangan yang memberi adalah lebih mulia

wallahualam......

Saturday, August 6, 2011

untuk yang masih punya orang tua...

Dulu ingat x mase kita kecik2.......

1. masa kita sakit mak ayah xleh tido kalo kita  demam..masa tu jugak nak bwk klinik swasta..murah ke?? tp dorg xkesah pon wpun dorg bukan la ade duit sgt..



2. mase kita sekolah/ study, kejap2 mintak duit mcm2 nak kene beli..mak yah kita pon rasenye bukan senang sgt..dorg pon bkn nak tanggung kita sorg..adik beradik yg lain pon nak guna duit..tapi sbb sayangkan kita cari jugak duit sbb xnak kita susah...


3. setiap kali kita byk homework atau ada masalah diorang akan care pasal kita..kalo boleh dorg xnak kita ssh hati, nnt xleh nak fokus blajar..

4. mak ayah kita slalu cakap...blajar rajin2 ye..da besar nnt boleh keje elok2, keje besar...mak ayah kita xpnah tinggalkan kita wpun sesaat..kalo dok jauh pon kejap2 call, sentiasa rindu anak2...

sekarang..bila kita semakin dewasa.........

1. boleh dikatakan umur kita diantara 20-30++....dan majoriti mak ayah kita semakin uzur..adakah kita care pasal dorg??ala sakit g la hospital..kerajaan kan bayar RM1 je..murah..


2. nak bg mak ayah duit blanja sbulan skali pon payah...alasan nye gaji yg ade ni pon xcukup...mak ayah kita pon mmg xkesah..ada yg cakap "xpe la nak, simpan la duit tu mak pon nak wat pe lg duit..". kita pon rase happy sbb mak pon xnak duit kita....tapi pnah ke kita pk hati mak ayah kita??


3. bila mak ayah mengadu sakit sana sini, apa reaksi kita??kita bantu ke??mmg kita bantu...bawak mak ayah g klinik..doktor bg ubat ilang la sakit..mmg la ilang sbb doktor bg mak ayah kita DADAH!!berbaloikah kasih sayang mak ayah kita selama ni???


4. hari ni kita semua majoritinye da ada 1 kerja yg boleh dibangga kan oleh mak ayah kita...utk yg dok bandar tinggalkan mak ayah kat kg, korg tau ke apa yg mak ayah korg cakap pd org kg??percayalah mak ayah kita sgt bangga dgn kita, bercerita 1kg anak2 diorg keje kat bandar, keje besar, balik ngn kete besar, cucu2 dorg skolah bagus, pandai cakap inggeris...mak ayah kita sgt bangga dgn kita...

so tepuk dada tanya la diri sendiri...mcm mana cara kita menyampaikan rasa kasih sayang kita pada mak ayah kita...

adakah kita melimpahkan dgn duit yang bertimbun2??
adakah kita hanya call tanye khabar je???
adakah kita sentiasa mendoakan kesejahteraan mereka dan mengambil berat tentang kesihatan mak ayah kita??
adakah kita xpeduli langsung tentang mereka??





jika ingin menjadi anak yang sgt sygkan mak ayah dan sgt mengambil berat tentang 
kesihatan mereka, boleh hubungi saya kerana saya hanya memilih sesuatu yang 
TERBAIK untuk keluarga saya kerana sy sangat sayangkan mereka...



wallahualam...