::PENGIKUT TEGAR::

Saturday, August 6, 2011

untuk yang masih punya orang tua...

Dulu ingat x mase kita kecik2.......

1. masa kita sakit mak ayah xleh tido kalo kita  demam..masa tu jugak nak bwk klinik swasta..murah ke?? tp dorg xkesah pon wpun dorg bukan la ade duit sgt..



2. mase kita sekolah/ study, kejap2 mintak duit mcm2 nak kene beli..mak yah kita pon rasenye bukan senang sgt..dorg pon bkn nak tanggung kita sorg..adik beradik yg lain pon nak guna duit..tapi sbb sayangkan kita cari jugak duit sbb xnak kita susah...


3. setiap kali kita byk homework atau ada masalah diorang akan care pasal kita..kalo boleh dorg xnak kita ssh hati, nnt xleh nak fokus blajar..

4. mak ayah kita slalu cakap...blajar rajin2 ye..da besar nnt boleh keje elok2, keje besar...mak ayah kita xpnah tinggalkan kita wpun sesaat..kalo dok jauh pon kejap2 call, sentiasa rindu anak2...

sekarang..bila kita semakin dewasa.........

1. boleh dikatakan umur kita diantara 20-30++....dan majoriti mak ayah kita semakin uzur..adakah kita care pasal dorg??ala sakit g la hospital..kerajaan kan bayar RM1 je..murah..


2. nak bg mak ayah duit blanja sbulan skali pon payah...alasan nye gaji yg ade ni pon xcukup...mak ayah kita pon mmg xkesah..ada yg cakap "xpe la nak, simpan la duit tu mak pon nak wat pe lg duit..". kita pon rase happy sbb mak pon xnak duit kita....tapi pnah ke kita pk hati mak ayah kita??


3. bila mak ayah mengadu sakit sana sini, apa reaksi kita??kita bantu ke??mmg kita bantu...bawak mak ayah g klinik..doktor bg ubat ilang la sakit..mmg la ilang sbb doktor bg mak ayah kita DADAH!!berbaloikah kasih sayang mak ayah kita selama ni???


4. hari ni kita semua majoritinye da ada 1 kerja yg boleh dibangga kan oleh mak ayah kita...utk yg dok bandar tinggalkan mak ayah kat kg, korg tau ke apa yg mak ayah korg cakap pd org kg??percayalah mak ayah kita sgt bangga dgn kita, bercerita 1kg anak2 diorg keje kat bandar, keje besar, balik ngn kete besar, cucu2 dorg skolah bagus, pandai cakap inggeris...mak ayah kita sgt bangga dgn kita...

so tepuk dada tanya la diri sendiri...mcm mana cara kita menyampaikan rasa kasih sayang kita pada mak ayah kita...

adakah kita melimpahkan dgn duit yang bertimbun2??
adakah kita hanya call tanye khabar je???
adakah kita sentiasa mendoakan kesejahteraan mereka dan mengambil berat tentang kesihatan mak ayah kita??
adakah kita xpeduli langsung tentang mereka??





jika ingin menjadi anak yang sgt sygkan mak ayah dan sgt mengambil berat tentang 
kesihatan mereka, boleh hubungi saya kerana saya hanya memilih sesuatu yang 
TERBAIK untuk keluarga saya kerana sy sangat sayangkan mereka...



wallahualam...

2 comments:

  1. post yang sangat sesuai di bulan ramadhan ni ain.. sama2 lah kita renung2 kn..

    ReplyDelete