::PENGIKUT TEGAR::

Monday, March 26, 2012

PART 2: AKU SEORANG CIKGU YANG LEMAH.....SIAPA SALBIAH??

Tekad...kene pegi jugak cari salbiah kat rumah...xda pilihan lain...aku pegi dgn cikgu amidah, rakan setugas merangkap bekas cikgu mase aku sekolah menengah dulu. kitorg terus tuju rumah salbiah....jauh kedalam ladang kepala sawit...terus lagi sampai habis pokok kelapa sawit, sampai nampak suatu kawasan semak, hutan....ade lebih kurang 5-9ekor lembu kat kawasan tuh, ada kandang kambing yang agak lama terbiar, terletak sebuah rumah yg sgt xterurus....rumah mesra rakyat...


lama berdiri kat depan rumah tuh...xberjawab salam kitorang lastly berani jugak bukak tingkap rumah dia...bila bukak tingkap dia, nampak tersusun adik beradik dorg yang tido kat ruang tamu rumah yg sempit tuh....puas kitorg kejutkan lastly bangun jugak...


disebabkan rumah terlalu jauh kedalam, penghujung ladang, aku nak salbiah tinggal umah aku 1malam jek sbb esoknye dia kene bangun awal utk g pertandingan nasyid
"salbiah, mlm ni awk tdo rumah cikgu ye, esok lepas abis nasyid cinkgu hantar awk balik"
salbiah xjawab dgn suara, tapi dia jawab dengan air mata....tanda protes xnak ikut....aku faham sbb dia ade satu tanggungjawab yg cukup besar utk jaga adik2 lepas mak + ayah dia bercerai...kalo dia tido rumah aku, sape nak uruskan baju sekolah adik2, sape nak masakkan adik2, sape nak kejutkan adk2 bangun pegi sekolah, & sape pulak yang nak jaga adik2 bila malam waktu ayah keje...ayah salbiah buat 2 keje dalam 1 hari..jadi jaga kat kilang + keje angkat barang2 kat kedai runcit...tu xmasuk lagi kutip tin2 + botol2 kosong dari tong sampah utk jual...ayah salbiah cakap " dapat 2 -3 ringgit boleh la saya belikan ikan bilis buat lauk malam2 utk anak saya cikgu......" 
sebagai manusia aku xkuat utk dengar sume nih...mmg konpem la nangis...da xkira dah depan ayah dia ataupon dpan anak murid aku.....


sedih tadi berhenti sekejap bila ayah salbiah hidangkan kitorang dgn air kosong...jemput la minum cikgu...air kosong je....aku ngn cikgu midah agak terharu wpun air kosong tp sekurang2 nya dia menhormati tetamu...bila si kembar siap nak ikut salbiah g sekolah, amir bukak peti sejuk, aku automatik terpandang, peti sejuk mmg kosong, xda apa2, boleh susun kain baju....sedihnya.....


bila salbiah + adik2 siap je, dorg terus naik kereta...aku bawak kereta kancil je...xselesa pon, tapi disebabkan dorg xda sume tuh, nampak air muka diorang sgt happy....gelak2 kat belakang mcm xfaham apa2 kecuali salbiah yg da mula faham dgn sume ni....dalam perjalanan ke sekolah 
"salbiah, awak mkn apa malam tadi?" 
"makan cekodok(cucur) je cikgu"
"mkn dgn samal ke sos?"
"makan mcm tu je....sos da abis, lada pon xda...sedap cikgu...."
skali lagi air mata xleh nak tahan...dalam sedap2 aku mkn lauk asam pedas, sayur siap mkn buah2 lagi rupanya anak murid aku sgt ssah nak mkn....betapa kuatnya ujian Allah bg pada bdk yg xtau apa2 lagi...
Allah maha mengetahui kekuatan setiap hamba-Nya....


tiba2 kak midah bersuara.."ain kita singgah pasaraya sejati boleh x?"
" ehh boleh sgt kak....an pon nak ckap tapi takut akak xsetuju pulak sbb akak kan penyelaras (penolong GPK Pendidikan Khas).."ok je.."
bila sampai pasaraya, salbiah + adik2 ikut je....aku ngn cikgu midah belikan barang2 dapur utk diorang dengan harapan xda la anak murid aku mkn cekodok lagi mlm ni.....bila nak bayar, aku tanya pada si kembar yg kecik, "amir, awk nak apa2 lagi?" tapi amir senyap xmenjawab....yg lain pon senyap.....tp aku perasan wahab jeling isi dlm peti ais yg besar, aku terus pegi pada peti ais tu, ade bungkusan nugget ayam dlm tu, aku terus amik then bayar......dorang terus masuk kereta, aku nak masukkan barang2 tu kat belakang tapi wahab berkeras nak pegang nugget tu, ok la...aku faham mmg dia nak nugget tu....


bila sampai sekolah, aku terus simpan barang2 tu dlm peti ais sementara tunggu loceng last sekolah.....balik nnt baru bagi brg2 tu kat dorg..aku terus tarik salbiah utk try baju baru yg aku belikan semalam.....Alhamdulillah, baju tuh mmg muat2 je utk dia...aku nampak air mata dia bergenang...."salbiah, lepas nasyid nnt, awak amik la baju ni bawak balik k....cikgu mmg belikan utk awk..."
salbiah diam.....pastu dia nangis...aku ckap " kenapa awk nangis?...awk xsuka ke baju tu?"
"suka cikgu.....terima kasih cikgu...................."


bila salbiah balik ke kelas, skali lagi air mata aku jatuh...sesungguhnya aku mmg sangat lemah....Ya Allah kau berikanlah kekuatan pada anak2 didikku ya Allah......Amin......
Salbiah (depan sekali): kenangan masa bawak makan kat hotel tahun lepas




*sebagai manusia, kadang2 kita mengeluh bila kita susah, kadang2 kita lupa kesusahan tuh Allah berikan pada kita supaya kita xterus mendongak langit, terus terbang terlalu tinggi...sbb bila kita terbang terlalu tinggi sekali kita jatuh, kita akan terus mati....tapi Allah itu maha adil....setiap kesusahan yang diberi pasti ada hikmah yg kita sendiri xtau...semoga salbiah terus sabar dan semoga allah bagi ganjaran terbaik utk dia pada masa depan....amin..................


~~~END~~~

PART 1: AKU SEORANG CIKGU YANG LEMAH...........

Lately hati aku cepat tersentuh (touching ler kate omputih...). Aku ade sorang murid nama Salbiah bt Sabtu. Salbiah baru 12 tahun, dia masuk pendidikan khas sbb masalah pembelajaran (kategori lembam). Salbiah ada 7 adik beradik and 6 drpd adik beradik dia adalah budak istimewa yg jugak masalah pembelajaran mcm dia...daripada apa yg aku nampak, dia sbnarnye bknla budak yg lembam mcm bdk2 lembam yg lain..dia boleh blajar..semua adik beradik dia anak murid aku...Hanum (kakak), wahab + wahid (adik kembar), amar + amir (adik kembar)

Salbiah pon mcm bdk2 lain belajar tapi yang membezakan dia dengan bdk2 lain ialah dia xda masa utk bermain...rutin harian dia belajar pastu masa selebihnya adalah utk uruskan rumah dgn kakak dia, Hanum..mak + ayah salbiah baru bercerai, mungkin jugak sbb masalh kesempitan hidup.mak salbiah tinggalkan semua adik beradik dgn ayah..skrg ayah yg terpaksa berhempas pulas utk sara 8 mulut setiap hari...


KHAMIS: Salbiah aktif kat sekolah. Minggu lepas salbiah terpilih utk wakil sekolah dalam MTQ(Majlis Tilawah Quran) kategori pendidikan khas. dia masuk nasyid, main alat muzik pulak tu...hebatkan.....rasenya aku zaman skolah pon xaktif cam dia...dalam group nasyid dia, yg nyanyi sume lelaki, dia ppuan main alat muzik..xkesah lah atleast dia menonjol dari yang lain...di sebabkan aku terlalu excited utk ubah penampilan anak-anak aku, aku terus pegi shopping baju nasid utk dorg, kalo boleh nak diorg semua semangat bila nyanyi dengan baju baru....walaupun baju murah tapi aku puas hati dapat belikan dorg baju baru....


JUMAAT: sumua org try pakai baju baru tetiba aku terpandang salbiah..alamakkkkk!!!lupa beli baju salbiah...aku tgk air mata dia bergenang, tapi sepatah pon dia xcakap, cuma dia ckap, "ala cikgu xpe...sy xkesah pon" bila aku ckap " salbiah cikgu mintak maaf cikgu terlupa beli utk awak, cikgu xsengaja"


SABTU: aku mesti belikan jugak salbiah baju..dengan jarak lebih kurg 48km rumah aku ke bandar melaka, aku gagahkan jugak sbb perasaan bersalah..baju xda saiz.................sgt sedih..............


AHAD: aku pegi lagi mane la tau, ade rezeki....lastly ada....bersyukunya ya Allah..Aku belikan sepasang baju kurung, lengkap dengan tudung...xsabar nak jumpa salbiah esok


ISNIN:  Waktu perhimpunan, aku xhenti2 cari salbiah,sampai nyanyi lagu negaraku pon aku bergerak2 (xrespect langsung!). bila abis perhimpunan aku tanya kwn2 dia, "salbiah xdatang cikgu"......hati mula xtenang....aku mesti buat something.....


to be continue...................................

Friday, March 23, 2012

deactivated temporarily Facebook account

Facebook
kat sini la aku perasan rupenye aku ade ramai kawan...mase nak deactivated baru perasan kawan2 FB cecah 1508 orang!!huiiii ramainye.....tapi disebabkan 3 org dari 1508 orang tu la aku deactivated akaun FB...kadang2 kita ssah nak puaskan hati org...sedih sbnarnye sbb dari FB ni la aku dapat kepuasan...kepuasan???yup...aku puas sebab

  • aku jumpa ramai kawan2 dari tadika, skola rendah, skola menengah, matrikulasi, universiti,IPG, member tempat keje lame....
  • aku dapat share pada semua org tentang anak murid aku, kenalkan kat orang...sesungguhnye special education is FUN!! seriously....
  • aku dpat tolong orang sihat...sbb aku antara independent associate USANA(produk kesihatan terbaik dunia yg mengalahkan segalamacam supplement kat dunia ni termasuk shaklee, amway, 21st century, etc)
  • dapat tolong org kurus jugak heheehe..yg ni la paling puas sbb hanya USANA jek yg ade program diet 5hari leh turun 5kg...amacam ade brani???hehe
tapi ape pon kawan mmg senang cari, SAHABAT yg susah nak cari...kawan ketawa mmg ramai..tapi kawan menangis sgt susah....secara jujurnya sgt sedih bila deactivated FB account ni...mmg deactivated temporary tapi xtau bila nak activate balik...so far aku updated kat sini je la...
will missing u guys....LOVE U ALL.................... 
MINE....
INCEK KESAYANGAN....


babai..................


Sunday, March 11, 2012

cuti sekola sudaaa....tapi bosan

ala bosan pulak cuti lame2 nih...sbb sume org pon keje, nak kuar sorg2 cam bosan jek...xde hala tujuan nnt..huhu...biasenye kalo cuti, aku drive g ofis incek daus merangkap tunang aku...tp arini mcm malas lak...sbb arini pagi2 da nganto adik g melaka central nak balik bangi...

pastu da lepak & shopping2 sket ngn ayah kat mlk mall....sampai rumah da penat...

ermmm tgk la sok lusa ke...sbb dia pon bz jek byk hal nak kene settle...kang kalo asik jumpa aku jek keje yg bukit leh jadi gunung..silap2 sume pelan rumah org xsiap, kalo siap pon silap2 tertimbus pelan..ngeh3...

errr...mr fierdaus razi.....


babaiiiiiii...zasssssssss!!

Monday, March 5, 2012

Bekerja Ikut Kemampuan

"IKHLAS"

senang disebut tap lom tentu sume leh apply dalam hidup. mcm biase nak share something...last week aku diarahkan utk g kursus. 1st aku da terima jek dgn hati redha walaupon lom tgk lagi rupa surat kursus tu sbb malas nnt org ckap aku menolak kerja. aku dengan senyum lebar terima arahan 
"ain, awk kena g kursus ni sehari di seremban"
" hah? Seremban?? ermmm ok la.....(terkejut igtkan kat melaka)"
"ala kalo awak xtau jalan, ajak org temankan awak"
" erm orait"

dia pon pas surat tuh, then aku yg lembab kuase siput sedut pon dgn pantas cari member ajak teman...then bila mmber baca surat tu, member aku terus cakap...
" hahaha ain, ko ni mmg senang la kene tipu"
" hah???!!"
" try ko baca surat kursus ni bebetul"
aku ngn muka blurr (mcm TV xde arial) pon amik & baca surat tuh.....
"aiseymen!!!!"

Darah terus menyirap dari hujung rambut sampai hujung kaki (mcm cter kartun jek:p), terus bawak surat tuh...
" sorry la puan sy xnak pegi"
" kenapa"
" sbb 1st pada surat tuh bukan nama sy tapi nama puan & 2nd kursus tuh 4 hari bukan sehari"
"xboleh! awak kene pegi!"
" sbb???"
"surat tuh utk opsyen math"
" ohhh b4 ni knapa org lain wajib pegi wpun buka opsen diorg"
"ok xpe!"

pastu aku cari dia, dia hilang....ari tuh Jumaat, so aku igt dia da blk awl...sbb selalu dia tumpang aku balik keje same2..erm xpe la maybe dia tumpang org lain
othwy aku nak blk rumah dia call

" ain, sy da bwk surat ni jumpa GB, dia soh awak pegi"
pergghhhh bengang giler!!rupenye dia siap cari kabel xnak g kursus (b4 ni kalo kursus luar negeri dia akan suruh cikgu A****H & kalo dalam negeri dia akan suruh cikgu R***K).hohoho ngn org lain ko leh buat, ngn aku sorry morry oke!! dgn selamba aku jawab

"sorry la sy xnak pegi"
"tapi sy dah tanya GB, awk kene pegi...ssahla kalo camni awk ingkar perintah..."
"o yeke tapi sy mmg xnak pegi" 

(dalam ati aku kalo aku xpegi, adakah aku ingkar perintah sedangkan pada surat tuh tertera nama dia bkn nama aku)
then pap!! dia off fon...
yg aku pelik GB xcall aku balik pon...ermmm

then mmg Allah da tulis kot...ahad paklong aku sebelah rumah masuk CCU attack jantung, pagi isnin foward to IJN...kalo aku accept keje dia pon mase tuh, mmg lastly aku xleh g...so isnin & selasa aku amik cuti....dia xda pilihan, lastly dia kene g gak....pagi2 aku call GB mintak cuti GB xde jugak cter pasal kursus tuh..haih pelik2....

tapi after 4days dia balik & skola cam biase, punye la xprofesional, ade parents dtg nak register anak dia, aku  ckap ngn dia, dia lalu sblah aku menyahut pon tak!!! haih!! lantak la, aku keje betul pe, kalo  xikhlas g watpe g??pastu nak hangin pada org lak..hari tuh bkn ngn aku je dia xbertegur, rupenye ngn sume org pon dia xckap....ajak makan pon dia xnak...ermmmm ssahnye jaga hati org...

Actually dia xnak g sbb alasan xda org nak tgk2 & masakkan suami dia, pastu dia ade diabetes cepat letih.tapi aku pon ade ayah, ayah aku sorg2 gak kat rumah...ade diabetes jugak, darah tinggi..kalo dia jatuh nnt sape yg tau???
 tiba2 aku teringat ucapan salah sorg dari pegawai pelajaran daerah ari tu...

" kita bekerja ikut kemampuan diri kita, kalau kita rasa dah xmampu  dan dah tak produktif dalam tugas, tak perlu sambung....biar kita rehat awal...kita pon xkan buat org lain marah  dengan kita"

tapi masalahnya si polan ni sambung sampai umur dia 60tahun!!!haihhh mgadap la ko ain 4 tahun lagi.......

Friday, March 2, 2012

Berdirinya saya sebagai seorang guru istimewa.....

Masih ingat lagi mase training kat IPG kampus temenggong ibrahim JB dengan opsyen Matematik/ Bahasa Inggeris/ Pend. Seni Visual, sgt best sbb xsabar nak praktikal, nak berdiri sbgai cikgu yg real (bukan praktikal) sbb xsuka praktikal disebabkan ade segelintir cikgu kat tempat aku posting tuh anti ngn cikgu praktikal....tp xpe la aku maafkan dia mayb dia lom matang kot (wpun umur da tua bangka)...hari bganti hari lastly grad jugak..so bergelarlah aku cikgu real hehe
sepanjang cuti punye ler berdebar menunggu surat posting...lagi berdebar bila bukak FB, member2 ckap result da kuar...tp bila check nama aku xda!!! Ya Allah xkan xposting kot...aku Cemerlang kot (konon2:p)Lastly pagi2 4Januari 2010, JPM(Jabatan Pelajaran Melaka) call aku soh g JPM amik surat posting...aku g JPM bukit baru dorg ckap nama aku xda...xkan JPM bukit piatu tuh kot sbb situ bahagian pendidikan agama islam, haih la...lastly nama aku kat JPM ayer keroh (Melaka ade 3 JPM yeee...hehe)
Akhirnye sampai gak kat JPM...dgn berdebar2 melangkah kuar kete nak g amik surat, rase nak nagis pon ade gak sbb bila terpandang muka sndiri kat cermin mcm xlogik sbb terpikir ade gaya ke aku nak jd cikgu ni???heee...
lastly jumpa Encik Yusop..aku amik surat, nak tau posting skola mane, tp bila aku bukak sampul surat tuh bkn nama skola yg wat aku terkejut beruk tapi nama opsyen tuh yg wat aku nak nangis....

PENDIDIKAN KHAS!!!

Ya Allah ape ni.....sepanjang jalan dari bandar melaka menghala ke skola aku nangis, membayangkan camne la nak ngaja bdk2 yg aku bayangkan terlentang, tergolek, melepak...huh.....bukan kecewa tapi aku xtau macam mane nak ngajar lerrr...
bila sampai jek kat skola tuh, aku jumpa pentadbir dulu, then dia bawak aku turun kat bangunan pendidikan khas...aku masuk jek kat kelas tu...kering sgt2 air mata aku sbb bdk2nye bkanla seteruk yang aku bayangkan...
dorg boleh berlari
dorg boleh bermain
dorg boleh belajar
belajar.....

bermain...

minggu 1st aku mngajar, aku kecewa balik sbb apa yg aku ajar sume FAILED!!
semangat aku down balik...setiap hari balik skola aku nangis, aku ckap ngan ayah nak g putrajaya nak mohon tukar opsyen...ayah cakap SABAR!! ade hikmah, CUBA 3 bulan kalo xleh ayah akan teman aku naik putrajaya mohon tukar opsyen...ok baik aku try...

ni emi...student yg slalu panggil org mak...
2 minggu aku kat situ ade sorg student ni semua org pon dia panggil MAK!! aku cam xleh terima bila setiap kali dia cuit aku dia panggil mak, so setiap kali dia panggil mak aku akan tinggikan nada suara aku utk betulkan panggilan tu dengan CIKGU.cikgu2 lain pon sama2 betulkan dia..lepas 5 minggu, pagi2 mase ayah dia hantar, tiba2 dia nak g toilet, mase tuh dia cuit aku then panggil aku cikgu(dalam nada kurg jelas sbb dia budak SINDROM DOWN). mase tuh xtertahan lagi dah air mata..mmg jatuh, rase sebak,sayu sbb dia faham selama ni aku marah dia bila dia panggil aku mak...
emi suke senyum camtu:p
Start pada tu aku mula semangat...dalam diri aku kat situ la sbnarnye KEPUASAN bila jadi cikgu ISTIMEWA...dorg bkn di harapkan jadi peguam, engineer, doktor etc tapi bila dorg dapat uruskan diri, berdikari itu dah cukup dikira sbagai suatu KEJAYAAN....


hari ni masuk tahun ke 3 aku mengajar anak2 istimewa....
kat sini apa yang aku belajar adalah rasa bersyukur sebab....

GURU ISTIMEWA HANYA UNTUK INSAN ISTIMEWA