::PENGIKUT TEGAR::

Monday, March 5, 2012

Bekerja Ikut Kemampuan

"IKHLAS"

senang disebut tap lom tentu sume leh apply dalam hidup. mcm biase nak share something...last week aku diarahkan utk g kursus. 1st aku da terima jek dgn hati redha walaupon lom tgk lagi rupa surat kursus tu sbb malas nnt org ckap aku menolak kerja. aku dengan senyum lebar terima arahan 
"ain, awk kena g kursus ni sehari di seremban"
" hah? Seremban?? ermmm ok la.....(terkejut igtkan kat melaka)"
"ala kalo awak xtau jalan, ajak org temankan awak"
" erm orait"

dia pon pas surat tuh, then aku yg lembab kuase siput sedut pon dgn pantas cari member ajak teman...then bila mmber baca surat tu, member aku terus cakap...
" hahaha ain, ko ni mmg senang la kene tipu"
" hah???!!"
" try ko baca surat kursus ni bebetul"
aku ngn muka blurr (mcm TV xde arial) pon amik & baca surat tuh.....
"aiseymen!!!!"

Darah terus menyirap dari hujung rambut sampai hujung kaki (mcm cter kartun jek:p), terus bawak surat tuh...
" sorry la puan sy xnak pegi"
" kenapa"
" sbb 1st pada surat tuh bukan nama sy tapi nama puan & 2nd kursus tuh 4 hari bukan sehari"
"xboleh! awak kene pegi!"
" sbb???"
"surat tuh utk opsyen math"
" ohhh b4 ni knapa org lain wajib pegi wpun buka opsen diorg"
"ok xpe!"

pastu aku cari dia, dia hilang....ari tuh Jumaat, so aku igt dia da blk awl...sbb selalu dia tumpang aku balik keje same2..erm xpe la maybe dia tumpang org lain
othwy aku nak blk rumah dia call

" ain, sy da bwk surat ni jumpa GB, dia soh awak pegi"
pergghhhh bengang giler!!rupenye dia siap cari kabel xnak g kursus (b4 ni kalo kursus luar negeri dia akan suruh cikgu A****H & kalo dalam negeri dia akan suruh cikgu R***K).hohoho ngn org lain ko leh buat, ngn aku sorry morry oke!! dgn selamba aku jawab

"sorry la sy xnak pegi"
"tapi sy dah tanya GB, awk kene pegi...ssahla kalo camni awk ingkar perintah..."
"o yeke tapi sy mmg xnak pegi" 

(dalam ati aku kalo aku xpegi, adakah aku ingkar perintah sedangkan pada surat tuh tertera nama dia bkn nama aku)
then pap!! dia off fon...
yg aku pelik GB xcall aku balik pon...ermmm

then mmg Allah da tulis kot...ahad paklong aku sebelah rumah masuk CCU attack jantung, pagi isnin foward to IJN...kalo aku accept keje dia pon mase tuh, mmg lastly aku xleh g...so isnin & selasa aku amik cuti....dia xda pilihan, lastly dia kene g gak....pagi2 aku call GB mintak cuti GB xde jugak cter pasal kursus tuh..haih pelik2....

tapi after 4days dia balik & skola cam biase, punye la xprofesional, ade parents dtg nak register anak dia, aku  ckap ngn dia, dia lalu sblah aku menyahut pon tak!!! haih!! lantak la, aku keje betul pe, kalo  xikhlas g watpe g??pastu nak hangin pada org lak..hari tuh bkn ngn aku je dia xbertegur, rupenye ngn sume org pon dia xckap....ajak makan pon dia xnak...ermmmm ssahnye jaga hati org...

Actually dia xnak g sbb alasan xda org nak tgk2 & masakkan suami dia, pastu dia ade diabetes cepat letih.tapi aku pon ade ayah, ayah aku sorg2 gak kat rumah...ade diabetes jugak, darah tinggi..kalo dia jatuh nnt sape yg tau???
 tiba2 aku teringat ucapan salah sorg dari pegawai pelajaran daerah ari tu...

" kita bekerja ikut kemampuan diri kita, kalau kita rasa dah xmampu  dan dah tak produktif dalam tugas, tak perlu sambung....biar kita rehat awal...kita pon xkan buat org lain marah  dengan kita"

tapi masalahnya si polan ni sambung sampai umur dia 60tahun!!!haihhh mgadap la ko ain 4 tahun lagi.......

No comments:

Post a Comment