::PENGIKUT TEGAR::

Friday, May 11, 2012

semakin hari semakin jauh...

Hari ni hari ibu...tahun 2012 masuk 5tahun ibu pergi tinggalkan kami sekeluarga...terasa mcm baru semalam ibu pergi.. mase ibu pergi kami adik beradik sume tgh belajar...along tengah belajar kat UUM tahun 2(sem 4), aku tgh blajar kat USM tahun 2(sem 4), apis (adik lelaki) tgh blaja kat form 6, yg last adik tgh blajar kat form 3...ibu pergi meninggalkan 1 tanggungjawab yg sgt besar utk ayah...ayah kene galas sume tanggungjawab tu..wpun ayah berkerja + arwah ibu ada pencen yg cukup utk tanggung kami adik beradik, tapi aku tau ayah xcukup kuat...kami adik beradik decide gilir2 balik kg jaga ayah wpun kami bertiga yg tgh study kat universiti dok utara, hujung malaysia...agak jauh..tapi kalo kami adik beradik xkuat, ayah akan rasa lebih lagi, xda kekuatan....

Bila kami konvokesyen, kata-kata pertama yang kuar dari mulut ayah, "ibu xsempat tgk kamu sume naik stage, amik ijazah". kalo air mata xpayah cakap la, mmg jatuh laju macam air terjun...selalu bila ayah lemah semangat, kami adik beradik akan tolong ayah, kami akan cakap, "kalo kita sume sayang ibu, Allah lagi sayang kat ibu...apa maknanya kalo ibu ada tapi dia sorg yg tanggung derita sedangkan kita seronok2 gelak2...so kita kene redha"

Lepas 5tahun ibu pergi, kami sume alhamdulillah dah berjaya, tapi ibu xpernah rasa duit kami....setiap kali hari ibu, kami teringin nak bawak ibu kuar makan sedap2, belikan ibu pakaian yang cantik2...adik pernah cakap, kalo la ibu ada, teringin nak belikan ibu tudung cantik2...tapi apakan daya kita manusia hanya mampu ikut ketentuan Illahi...kami sekeluarga redha...wpun ibu xda, kami masih bersyukur punya ayah yang mampu menjaga kami...

utk korg yg masih punya ibu,emak, ummi, mummy, mama, amma...ataupun apa je gelaran ibu, hargaila dia, sayangi lah dia, kalo jauh call @ balik la kg selalu, jenguk dia...sbb hilangnya dia xkan ada penggantinya....

Ya Allah sayangilah ibu sepertimana  dia menyayangi kami...lindiungilah ibu sepertimana ibu melindungi kami...Al-fatihah utk arwah ibu...semoga ibu tenang disana, disamping org-org yang beriman dan ahli-ahli syurga....Amin

SELAMAT HARI IBU BUAT IBU-IBU SEDUNIA..SEMOGA ALLAH MERAHMATI HIDUP KAMU
AMIN....



Wednesday, May 2, 2012

perjuangan yang belum selesai....

Dalam kesibukkan fikir masalah salbiah, hati ni risau jugak pada sorg lagi anak murid aku, Nordin..
Nordin baru 9tahun, anak yatim..tapi mak nodin baru jek nikah dgn sorg lelaki warganegara Indonesia(xsure da mastautin@tak). walaupun nordin ada mak + ayah baru tapi nordin hidup xmcm apa yg kita gambarkan...lepas kawin mak nordin dok tempat lain, dlm melaka jugak...even dlm mlk jugak tapi nordin mmg diuruskan mkn + pakaian oleh kakak + abg dia..bayangkan kakak yg uruskan makan + pakaian dia baru jek berumur 12tahun!!! 
aku dapat rasa skrg nordin xrasa life mcm yg aku rasa dulu...wpun ibu +ayah aku susah sebelum ni tapi kami 4 beradik still g skolah wpun berbekalkan duit blanja 40sen sehari. tapi nordin???

Masuk hari ni, nordin da 2minggu xdtg sekolah...nordin mmg budak cerdik, dia senang belajar, bayangkan bila dia masuk kelas, dia akan boring sbb level pembelajaran tu terlalu rendah untuk dia..hari ni aku dapat tau sebab nordin xdatang skola...dia xda duit sbb tu dia xdatang skola...last week aku bertembung dia kat pekan merlimau, tapi dia lari lepas aku tgk dia jalan kutip tin-tin kosong utk jual...3hari lepas pon same..aku panggil dia dari jauh bila aku nampak dia sepak2 batu tepi jalan kecik kat area merlimau....kesian dia....pernah sebelum ni aku try ajak dia dok ngn aku sbb kat rumah ni pon tinggal aku ngan ayah je...bilik pon byk...dia xnak, segan agaknya...

salah sorg cikgu skola aku pon penah call mak nordin, cadangkan supaya nordin dok rumah anak yatim je,  bukan apa...sekurang2nya kat sana pendidikan cukup, makan, pakaian terurus...atleast nampak masa depan nordin...tapi mak dia xsetuju, malah melenting sbb dia masih hidup knapa nak hantar nordin rumah anak yatim...

sebagai cikgu, ade sikit rasa kesal bila ada segelintir parents yg amik mudah pada anak2 sedangkan anak2 tu kan anugerah dan amanah dari Allah....kita selalu dengar perkataan ANAK DERHAKA....tapi sedar ke kita kalo ibu bapa yang menafikan hak anak-anak didunia jugak boleh digelar IBU BAPA DERHAKA.....

kat sini bukan nak cari salah sape2, xguna kalo nak toleh belakang...kita kene pandang depan..fikirkan masa depan anak tu yg mungkin jugak bakal pemimpin negara kelak...sama-sama mengingatkan....

~wallahualam~

Tuesday, May 1, 2012

berat mata memandang, sayu hati mengenang

laluan utama ke rumah salbiah


laluan terus sampai xda lagi rumah ataupn penduduk kat kawasan tuh...


sampai satu kawasan, kene lalu denai ni utk g rumah dia...bygkan kete kancil aku redah laluan nih.penuh ngn pokok senduduk....huhu calar balar la kete "hilux" aku....


sampai satu kawasan kereta xleh masuk dah...kene jalan kaki utk turun ke kawasan rumah salbiah




yup ni la rumah salbiah...mesti korg rase ala xdela susah sgt..tapi sbnarnye, rumah + tanah ni org punya bkn ayah dia punya...dia sekeluarga menumpang je...so kalo menumpang, bila2 masa pon bole kene halau....




sektar kawasan rumah salbiah...

yup ni dlm rumah dia...lengkap ngn peralatan kan??tapi adakah korg tau....
tv, peti sejuk, kerusi, meja mkn tu tuan rumah punya dan
mesin basuh tu kakak salbiah beli guna duit elaun pendidikan khas dia sedangkan duit tu sepatutnya utk belajar....



keadaan dapur yg sgt bahaya...tong gas tu bila2 boleh meletup sbb bila masak, api sgt dekat dengan tong gas...nampak kotor kan rumah salbiah?? tapi kalo ada duit agak2 korg, salbiah nak beli sabun utk basuh rumah ataupon beli mknan utk isi perut dia 7 beradik + ayah?? 


ni je alatan dapur yang salbiah + keluarga ada.....kalo kita siap nak ber'vantage2' segala kan....


try cek peti ais rumah korg ada apa??konpem ade buah2an kan??tapi salbiah ada ni jek.blander machine tu pon org punya.....ni pon da berjuta syukur....


yup ada katil....tuan rumah punya....bayangkan adik beradik 7 org tidur dlm 1 bilik....korg camne??jangan kata nak share katil, share selimut pon lom tentu kan....

perkongsian ni bukan bertujuan untuk merendah2kan sesiapa, tapi kita kene belajar bersyukur...sume ni pon utk aku ingatkan diri aku...kadang2 kita rase sgt susah, tp sbnarnya ada org yg lebih susah dari kita....mcm salbiah mmg ada adik beradik yang ramai...sume 7 org tapi 6 daripada 7adik beradik dia adalah pendidikan khas yg juga merangkap anak murid aku....sepanjang yg aku kenal salbiah + adik beradik dia, dorg xla lembam seperti yang dipandang masyrakat, sbb salbiah dah pon kami inklusifkan (belajar normal di aliran perdana).

kami warga pendidik di pendidikan khas akan terus berusaha utk inklusifkan semua adik beradik salbiah supaya dia tak lagi digelar OKU.....

so sape2 yg terdetik utk hulur bantuan, semoga Allah membalas jasa kalian dunia dan akhirat....amin...

~wallahualam~