::PENGIKUT TEGAR::

Wednesday, May 2, 2012

perjuangan yang belum selesai....

Dalam kesibukkan fikir masalah salbiah, hati ni risau jugak pada sorg lagi anak murid aku, Nordin..
Nordin baru 9tahun, anak yatim..tapi mak nodin baru jek nikah dgn sorg lelaki warganegara Indonesia(xsure da mastautin@tak). walaupun nordin ada mak + ayah baru tapi nordin hidup xmcm apa yg kita gambarkan...lepas kawin mak nordin dok tempat lain, dlm melaka jugak...even dlm mlk jugak tapi nordin mmg diuruskan mkn + pakaian oleh kakak + abg dia..bayangkan kakak yg uruskan makan + pakaian dia baru jek berumur 12tahun!!! 
aku dapat rasa skrg nordin xrasa life mcm yg aku rasa dulu...wpun ibu +ayah aku susah sebelum ni tapi kami 4 beradik still g skolah wpun berbekalkan duit blanja 40sen sehari. tapi nordin???

Masuk hari ni, nordin da 2minggu xdtg sekolah...nordin mmg budak cerdik, dia senang belajar, bayangkan bila dia masuk kelas, dia akan boring sbb level pembelajaran tu terlalu rendah untuk dia..hari ni aku dapat tau sebab nordin xdatang skola...dia xda duit sbb tu dia xdatang skola...last week aku bertembung dia kat pekan merlimau, tapi dia lari lepas aku tgk dia jalan kutip tin-tin kosong utk jual...3hari lepas pon same..aku panggil dia dari jauh bila aku nampak dia sepak2 batu tepi jalan kecik kat area merlimau....kesian dia....pernah sebelum ni aku try ajak dia dok ngn aku sbb kat rumah ni pon tinggal aku ngan ayah je...bilik pon byk...dia xnak, segan agaknya...

salah sorg cikgu skola aku pon penah call mak nordin, cadangkan supaya nordin dok rumah anak yatim je,  bukan apa...sekurang2nya kat sana pendidikan cukup, makan, pakaian terurus...atleast nampak masa depan nordin...tapi mak dia xsetuju, malah melenting sbb dia masih hidup knapa nak hantar nordin rumah anak yatim...

sebagai cikgu, ade sikit rasa kesal bila ada segelintir parents yg amik mudah pada anak2 sedangkan anak2 tu kan anugerah dan amanah dari Allah....kita selalu dengar perkataan ANAK DERHAKA....tapi sedar ke kita kalo ibu bapa yang menafikan hak anak-anak didunia jugak boleh digelar IBU BAPA DERHAKA.....

kat sini bukan nak cari salah sape2, xguna kalo nak toleh belakang...kita kene pandang depan..fikirkan masa depan anak tu yg mungkin jugak bakal pemimpin negara kelak...sama-sama mengingatkan....

~wallahualam~

No comments:

Post a Comment