::PENGIKUT TEGAR::

Friday, May 11, 2012

semakin hari semakin jauh...

Hari ni hari ibu...tahun 2012 masuk 5tahun ibu pergi tinggalkan kami sekeluarga...terasa mcm baru semalam ibu pergi.. mase ibu pergi kami adik beradik sume tgh belajar...along tengah belajar kat UUM tahun 2(sem 4), aku tgh blajar kat USM tahun 2(sem 4), apis (adik lelaki) tgh blaja kat form 6, yg last adik tgh blajar kat form 3...ibu pergi meninggalkan 1 tanggungjawab yg sgt besar utk ayah...ayah kene galas sume tanggungjawab tu..wpun ayah berkerja + arwah ibu ada pencen yg cukup utk tanggung kami adik beradik, tapi aku tau ayah xcukup kuat...kami adik beradik decide gilir2 balik kg jaga ayah wpun kami bertiga yg tgh study kat universiti dok utara, hujung malaysia...agak jauh..tapi kalo kami adik beradik xkuat, ayah akan rasa lebih lagi, xda kekuatan....

Bila kami konvokesyen, kata-kata pertama yang kuar dari mulut ayah, "ibu xsempat tgk kamu sume naik stage, amik ijazah". kalo air mata xpayah cakap la, mmg jatuh laju macam air terjun...selalu bila ayah lemah semangat, kami adik beradik akan tolong ayah, kami akan cakap, "kalo kita sume sayang ibu, Allah lagi sayang kat ibu...apa maknanya kalo ibu ada tapi dia sorg yg tanggung derita sedangkan kita seronok2 gelak2...so kita kene redha"

Lepas 5tahun ibu pergi, kami sume alhamdulillah dah berjaya, tapi ibu xpernah rasa duit kami....setiap kali hari ibu, kami teringin nak bawak ibu kuar makan sedap2, belikan ibu pakaian yang cantik2...adik pernah cakap, kalo la ibu ada, teringin nak belikan ibu tudung cantik2...tapi apakan daya kita manusia hanya mampu ikut ketentuan Illahi...kami sekeluarga redha...wpun ibu xda, kami masih bersyukur punya ayah yang mampu menjaga kami...

utk korg yg masih punya ibu,emak, ummi, mummy, mama, amma...ataupun apa je gelaran ibu, hargaila dia, sayangi lah dia, kalo jauh call @ balik la kg selalu, jenguk dia...sbb hilangnya dia xkan ada penggantinya....

Ya Allah sayangilah ibu sepertimana  dia menyayangi kami...lindiungilah ibu sepertimana ibu melindungi kami...Al-fatihah utk arwah ibu...semoga ibu tenang disana, disamping org-org yang beriman dan ahli-ahli syurga....Amin

SELAMAT HARI IBU BUAT IBU-IBU SEDUNIA..SEMOGA ALLAH MERAHMATI HIDUP KAMU
AMIN....



No comments:

Post a Comment