::PENGIKUT TEGAR::

Monday, September 10, 2012

Allah maha Mendengar....Alhamdulillah...


Tapi dlm seronok2 tu ade gak benda yang sedih..tahun ni aku tukar langsir sorg2...tinggi tu langsir umah aku...sbbnye aku ngn adik ade krisis..adik ade ckap ngn ayah, "angah xtegur org pon yah..."
kenapa aku mcm tu??? sbb aku terlalu marah dgn diri aku, aku kecewa ngn diri aku sbb aku rasa aku da gagal nak lentur dia utk decide tempat dia nak further study...Actually dia dpt 2 tawaran utk further study...
1. Kolej Polytech MARA Bangi (course Biz-IT)
2. Open University Malaysia(OUM)- course Pendidikan Awal kanak-kanak
      

Aku nak dia jadi cikgu, sbb aku da pnah rasa keje private mmg penat giler la...aku keje private pon bhgan sales biz..pnat mcm nak mati la, so aku xnak dia rase situasi tu sbb aku tau adik aku jenis yg mcm mana...jauh beza dgn keje cikgu, kalo dia jd cikgu pra-sekolah, mmg penat sket tapi sampai pkul 11:45 pagi je...kursus2 tu biase la, tapi bkn tiap2 hari, gaji pon tinggi sbb kalo dia kuar, mmg konpem gaji degree...Once dia decide nak g bangi, aku sgt kecewa...
aku xtau nape tetiba dia ubah fikiran sedangkan masa dia apply OUM tu aku yang anta n mase tu diaayang paling excited....apepon sbg kakak + adik beradik yg lain leh nasihat je...keputusan kat tangan dia...

3 September 2012- aku amik cuti, aku hantar dia g bangi wpon hati mmg da hancur masa tu....pas hantar dia, otw dari bangi--> melaka, ayah cerita semua, aku sepatah pon xjawab...ayah cerita dia sgt kecewa ngn adik, sbb dia harap adik boleh jadi cikgu. ayah dah tua, kalo aku kawen xda sape yg leh tgk dia kat rumah...ayah ckap sok ayah mati pon sorg2 sbbbila aku da kawen, aku akan ikut suami...bkn la maknanya aku xtgk ayah langsung, tapi aku da ade 2 tanggungjawab...tanggungjawab yg cukup besar..sebenarnya apa yaang ayah rasa hari tu mmg aku da rase 2 minggu sebelum raya...so on that time aku pilih utk diam sb bg aku once dia da sampai bangi, keputusan dia xkan berubah...tiba-tiba ayah menangis...aku tersentak...masa tu aku kene ckap jugak, kita xboleh paksa dia, tu keputusan dia, masa depan dia...
Ayah tetap nak pujuk adik. aku ckap ayah nak pujuk boleh tapi jgn letak harapan, nnt ayah kecewa..ayah dia...aritu ayah ade mesyuarat ngn Ketua Menteri Melaka, Dato' Ali Rustam pon dia xnak pegi..dia xda hati, jiwa tengah serabut, aku ckap terpulangla....

Sampai rumah dia xabis2 pujuk adik..mlm aku masak pon dia xnak mkn, sume brg dia letak dia lupa...aku kesian tgk ayah..tapi nak wat mcm mana....lastly aku pujuk dia,"ayah call adik, ckap ngn dia kalo dia nak ubah keputusan, bgtau ain sanggup naik bangi semula amik dia". Muka ayah nampak lega...

4 September 2012- pagi2 ayah call adik tapi adik xpick up fon..mayb dia pon kecewa..mmg keputusan kat tgn dia, tp kalo dia bole fikir xda family nak dia rase susah pd masa depan dia...pkul 10 pg ayah call, ayah bg good news, adik nak blk mlk, dia decide nak study OUM...aku nak melompat jek rase...pkul 11:40 pagi aku abis kelas, aku terus naik office nk bgtau GB tp dia xda, aku key in nama then terus blk awal..Bangi saye dtg kembali!!!

sampai bangi terus bwk adik g mkn, rasenye layan adik cam raja kot, adik nak mkn ape je, aku bwk padahal mmg aku penat ggile...mane x nye 2 hari berturut2 naik bangi, dahla pg skola....tp xpe aku happy sbb ayah happy....

5 September 2012- Pas abis skola kul 1:10 tghari, aku bergegas blk umah, sbb arini nak bwk adi register OUM...ayah pon ikut skali...Pas register aku nampak air mata ayah skali lagi berlinang...ayah happy sbb anak2 dia semua masuk universiti...
akak aku yg 1st study kat Universiti utara malaysia,kedah, aku 2nd study kat Universiti sains malaysia, penang, adik yg 3rd Universiti sains Malaysia, penang gak then skrg adik plak, Open Universiti Malaysia, mlk....ayah sgt happy sbb anak2 dia semua ikut jejak dia..ayah dulu pon bljar kat usm, penang....

Hari ni aku sgt happy sbb bila aku kawin, jiwa aku tenang..ayah pesan, adik tu la sorg je lg belajar...so aku janji ngn ayah, aku akan bantu selagi aku mampu...kalo boleh aku mmg nak tgk dia mcm kami berdiri dengan segulung ijazah!! InsyaAllah!!

keluarga kami.....Alhamdulillah....syukur yaAllah...

~END~



No comments:

Post a Comment