::PENGIKUT TEGAR::

Wednesday, November 21, 2012

Lesson di rumah mertua: Sup ikan Kerisi





4 biji bebola ikan (belah 2)
4 ekor ikan kerisi 
1 keping kuih ikan ( di hiris keping-keping) 
Sedikit Sohoon Sedikit Bawang Goreng, 
Daun bawang, Daun Sop atau btg saleri 
Minyak utk mengoreng ikan. 
Garam dan serbuk perasa jika suka 
Air sebanyak 2 mangkuk sederhana

Bahan di tumbuk halus:- 
1 sudu teh biji ketumbar 
½ sudu teh jintan halus 
½ sudu teh jintan kasar 
1 sudu teh lada sulah 
¼ biji buah pala 
1 ½ cm halia 
2 biji bawang putih 
1 kuntum bunga lawang dan 
1 biji buah pelaga ( jgn. di tumbuk utk menumis saja)


Cara:
1. Ikan di goreng agak garing terlebih dahulu - ketepikan 
2. Panaskan sedikit minyak dan tumiskan bahan yang di tumbuk halus, bunga lawang serta buah pelaga hingga wangi dan agak kekuningan. 
3. Masukkan air tadi, tutup dan didihkan. 
4. Apabila mendidih, masukkan bebola ikan, kuih ikan, sohoon yang telah direndam dan juga ikan. Biarkan mendidih lagi. 
5. Rasalah garam dan perasa secukupnya dan masukkan bawang goreng, daun bawang dan daun sop atau btg saleri yg telah di hiris-hiris.
6. Angkat dan hidangkan panas-panas..

tadaaaa...siap suda...jom ngetes!

hujan emas di negeri org.....

pejam celik da nak masuk 2 minggu aku kawin....skrg aku dok uma mertua kat ayer molek. Dekat je nak blk umah ayah, kalo ikut Lebuh AMJ lebih kurang 20-30minit je....tapi aku just blk weekend je sbb husband keje... dia ok je kalo aku nak blk sana, tapi xkan la aku nak amik kesempatan...kdg2 tu bila g skola, aku lari jap blk umah ayah sbb skolah ngn umah ayah lebih kurang 9km je.
fmly mertua aku sgt best, dorg ok tp rindu sgt pd fmly sendiri xleh nak tipu...huhuhu...

20.11.12- aku kene kemas bilik warisan kat skola a.k.a nak jadi museum la sgt(konon2). dtg pagi2 kul 8.30 da sampai, tapi startnye kul 10...by hook or by crook aku nak blk kul 12 sbb nak lepak umah ayah...rindu....pap!!sharp kul 12 akuchow...bedesuppppp bwk kete nak blk uma ayah...bila sampai je umah ayah, ayah da berdiri kat depan pintu..aku salam terus masuk umah, then terus baring atas katil...huiiii sejuk..rindu bantal busuk wehhh!!! baring2 jap, terus ajak ayah g mkn...as usual ktrg mkn kuih bom kat kedai pakcik Nan..sedap...bila perut kenyang kami blk...xsampai setengah jam 10minit dok umah, aku ajak adik g jln2  kat giant...saje beli brg sket...rindu nye jln2 ngn adik mcm b4 ni...siap belikan dia short pant hehehe...tepat kul 5 aku gerak blk ayer molek sbb kul 5.30 husband aku blk keje...bye2 sg rambai.....


tata~~

Monday, November 19, 2012

wehhh aku da kawen!!

tadaaaaaaa.......cuci-cuci mata jap meh...
ni masa malam berinai...tq adeq tlg pakaikan inai..hehe....disebabkan aku sgt geli nak buat hena yg ukir2 tu, aku just tepekkan jek bulat tgh2 tapak tangan tu...mcm org dulu2 kan..hehehe

Berinai kecik: 8 November 2012 (khamis)

ni gambar mase nikah...ktrg pilih tiffany blue sbb color dia nampak soft + sejuk mata tgk hehe...mcm putih tuh da biasa sgt..so amik yg lain sket....

Nikah: 9 November 2012 (jumaat)

bunga kat tangan tu plastik tp aku ske...(aku ado, ko hado??:p)

ni masa bersanding....ktrg pilih putih sbb nampak bersih...just beading tu je aku nak color dark purple...actually aku addict ngn purple..tp sbb purple da slalu sgt org buat, so cari yg lain sket...

Bersanding: 10 November 2012
kenangan ngn flower girl hehe

bersih jek muka kan...ala plastik sume tuh..make up jek:p

haaa....nampak xpelamin aku kat blkg tu....korg xsuke? nvrmd yg penting aku suke:p


Outdoor: 11 November 2012

Ni outdoor...kat kota a famosa banda hilir...tq pd photographer 
"classic touch" & "panglima besi"


Jutaan terima kasih buat keluarga tercinta, buat saudara mara, buat rakan2 sekerja, rakan sekolah, dan buat anak-anak murid tersayang kerana memeriahkan majlis kami....tak lupa buat keluarga mertua kerana merestui hubungan kami...
semoga kalian semua terus di lindungi dan diberkati Allah...amin~